Η απάτη περί αλλαγής του μισθολογίου!


Τις ημέρες που ακολούθησαν την κοινοποίηση του «νέου» μισθολογίου, τόσο το διαδίκτυο όσο και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης κατακλίστηκαν και συνεχίζουν να κατακλύζονται από σχετικά δημοσιεύματα.

Αν εξαιρέσουμε τα γνωστά παπαγαλάκια της μνημονιακής υστερίας που βάλθηκαν να μας πείσουν ότι δίδονται αυξήσεις στο δημόσιο, ότι στο όνομα των αυξήσεων θα περικοπούν οι συντάξεις κλπ, ο κοινός τόπος όλων των υπόλοιπων δημοσιευμάτων είναι ένας: περιγραφή της εφαρμογής του νέου νόμου με χρήση παραδειγμάτων. Αμφότεροι  ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο, αυτόν της παρατεινόμενης λιτότητας. Στην ουσία:



ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ!

Και εξηγούμαι:

Η κυβέρνηση είχε «δεσμευτεί» απέναντι στους εργαζόμενους για το ξεκλείδωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και την αποσύνδεση βαθμού – αξιολόγησης από το μισθό, ενώ ταυτόχρονα είχε υπογράψει μείωση του μισθολογικού κόστους και παράταση της λιτότητας με τους δανειστές της. Έπρεπε λοιπόν να λύσει αυτόν το γρίφο. Πως; Ας το δούμε:

Αν παρέμεινε σε ισχύ ο ν.4024/2011, όπως είχε τροποποιηθεί και ίσχυε, θα έπρεπε να προχωρήσει σε αξιολόγηση ή να την παρακάμψει αφού το υποσχέθηκε και να προάξει κατά συνέπεια το 80% των υπαλλήλων περίπου. Αυτό θα σήμαινε μεγάλη και εφ’ άπαξ αύξηση των μισθών, ιδίως όσων ήταν «κολλημένοι» στους χαμηλούς βαθμούς (ΣΤ, Ε, Δ) και είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση το 2011. Αν σκεφτούμε δε ότι η πλειοψηφία θα έπρεπε να τρέξει και σε ανώτερα ΜΚ του νέου βαθμού, τότε μιλάμε για αυξήσεις που θα άγγιζαν τα 200€ ή και θα τα ξεπερνούσαν.

Τι κάνουμε λοιπόν; Ονομάζουμε «το ψάρι, κρέας» και εξασφαλίζουμε δήθεν ονομαστικές αυξήσεις σε όλους τους χαμηλόμισθους (ΣΤ, Ε), ανάλογες των παραπάνω ποσών , οι οποίες θα χορηγηθούν όχι εφ’ άπαξ αλλά σε 4 χρόνια. Στους μεσαίους βαθμούς δίνουμε κάποια «σπόρια» αντί των ευκαταφρόνητων ποσών που θα έπρεπε να πάρουν με τη βαθμολογική προαγωγή (200€ τουλάχιστον). Στους ανώτερους βαθμούς (Γ 3, Β και Α) διατηρούμε την παλαιοκομματική εφεύρεση της προσωπικής διαφοράς, δεν προβαίνουμε σε καμιά αλλαγή, ούτε τους μειώνουμε το μισθό όπως προστάζουν τα νέα κλιμάκια (αυτό το αφήνουμε για το μέλλον) και εξασφαλίζουμε έτσι το ευχαριστώ τους ή τουλάχιστον την αδράνεια τους κατά πλειοψηφία.

Ταυτόχρονα με το διετές πάγωμα της μισθολογικής ωρίμανσης και την απομείωση της προσωπικής διαφοράς σε μελλοντικές χορηγήσεις ΜΚ αποδεικνύουμε την καλή μας πίστη  στους δανειστές και καταδικάζουμε τους εργαζόμενους του δημοσίου σε νέο πάγωμα των μισθών. Η οποιαδήποτε πραγματική αύξηση θα δεί το φώς μετά από 4 χρόνια το λιγότερο και έως 8 και πλέον χρόνια για όσους διατηρούν την «προσωπική χάρη», διαφορά την ονομάζουμε!

Έτσι οι μισθοί μένουν στα ίδια και το μισθολόγιο απλά αλλάζει όνομα!

Και για να μπώ στον κόπο των παραδειγμάτων:

Υπάλληλος με 9 έτη «σκάρτα» το 2011 κατατάχθηκε στον Ε βαθμό, πήρε το ΜΚ 2 έχει ΒΜ μέχρι σήμερα με 1250€. Με βάση τον 4024/2011 θα έπρεπε να αξιολογηθεί –με βάση τις προεκλογικές υποσχέσεις όχι, αφού θα αποσύνδεε τον μισθό από την αξιολόγηση -  και να προαχθεί στον Δ βαθμό και στο ΜΚ 2 (13 κλεισμένα χρόνια σήμερα). Άρα ο ΒΜ να διαμορφωθεί στα 1437€. ΔΙΑΦΟΡΑ: 187€, που θα έπρεπε να καταβληθεί εφ’ άπαξ.

Αντί αυτού τον κατατάσσουμε στο ΜΚ 7 του 4354/2015, ΒΜ 1446€. ΔΙΑΦΟΡΑ: 196€, η οποία όμως θα καταβληθεί σε 4 χρόνια.

ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΤΙ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΜΕΝΟΣ;

Υ.Γ.: 1) σε καμιά περίπτωση  δεν υποστηρίζω τη συνέχιση του 4024/2011,

        2) κυοφορείται αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων, κάτι που είναι από τον προηγούμενο νόμο ψηφισμένο που θα επηρεάσει τους προ του ’93 ασφαλισμένους,

        3) οι ανισότητες καλά κρατούν και με το νέο μισθολόγιο, οι υπάλληλοι που ανήκαν στον ΣΤ και Ε βαθμό συνεχίζουν να αδικούνται,

        4) οι αυξήσεις στα επιδόματα θέσης στοχεύουν στη δημιουργία υπαλληλικής ελιτ,

        5) η προσωπική διαφορά ευνοεί μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων (τουλάχιστον δεν χάνουμε, τους ακούς να λένε) και τους αδρανοποιεί από οποιαδήποτε διεκδίκηση,

        6)  η προσωπική διαφορά θα καταργηθεί διότι θα το απαιτήσουν οι βδέλες των ξένων τραπεζών και οι δανειστές.

Ο ΝΟΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΤ’ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ.

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΟΡΟΥΣ!

Ακριβούσης Απόστολος

ΠΕ1 Διοικ

ΔΠΕ Μαγνησίας

https://www.alfavita.gr/
Η απάτη περί αλλαγής του μισθολογίου! Η απάτη περί αλλαγής του μισθολογίου! Reviewed by G.Anesto on Δεκεμβρίου 24, 2015 Rating: 5
Από το Blogger.