Για ποιους συμβασιούχους του Δημοσίου «ανοίγει» ο δρόμος της μονιμοποίησης




Το πράσινο φως για τη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπηρετούν με διαρκώς ανανεούμενες ετήσιες ή πολύμηνες  συμβάσεις για πάνω από 5 χρόνια στο Δημόσιο ή τους δήμους, σκοπεύει να ανάψει σύντομα  το Υπουργείο Εσωτερικών με στόχο  να δώσει τέλος, όπως δηλώνει, στην ομηρία χιλιάδων εργαζομένων.
Πριν την κατάθεση ανάλογης διάταξης σε σχέδιου νόμου, με την οποία χιλιάδες συμβασιούχοι θα άποκτήσουν την ιδιότητα του μονίμου η του αορίστου χρόνου υπαλλήλου, επιδίωξη του αρμόδιου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει στη Βουλή, είναι να λάβει τη συγκατάθεση και την έγκριση για την ψήφιση της διάταξης από τα περισσότερα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών στην κατηγορία των υπό μονιμοποίηση υπαλλήλων υπάγοντα οι περίπου 30.000 συμβασιούχοι, όπως πυροσβέστες, καθαρίστριες, εργαζόμενοι σε κοινωνικές δομές όπως «Βοήθεια στο σπίτι», σε παιδικούς σταθμούς κλπ, οι οποίοι μισθοδοτούνται από τους δήμους ή τον κρατικό προυπολογισμό.
Στην κατηγορία των παραπάνω δεν υπάγονται οι αναπληρωτές καιθηγητές, όπως και άλλοι περίπου 32.000 συμβασιούχοι που είναι ενταγμένοι και αμοίβονται από κοινοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ κλπ).
Η μονιμοποίηση των συμβασιούχων με πολύχρονες συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου στο Δημόσιο  θα γίνει μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ με «κλειστό» διαγωνισμό και πριμοδότηση της προυπηρεσίας στις θέσεις που θα προκηρυχθούν.
Πηγές από το Υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ότι ίσως εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στα ΚΕΠ το 2007, οι οποίοι πριμοδοτήθηκαν για την προυπηρεσία τους στα ΚΕΠ.
Κι αυτό για να παρακαμθεί η απαγόρευση μονιμοποιήσεων συμβασιούχων που προβλέπει το αναθεωρημένο Σύνταγμα, καθώς σύμφωνα με  άρθρο 103 απαγορεύεται ρητώς η μετατροπή συμβάσεων έργου ή ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.
Πηγή:e-dimosio.gr
Για ποιους συμβασιούχους του Δημοσίου «ανοίγει» ο δρόμος της μονιμοποίησης Για ποιους συμβασιούχους του Δημοσίου «ανοίγει» ο δρόμος της μονιμοποίησης Reviewed by G.Anesto on Μαρτίου 13, 2017 Rating: 5
Από το Blogger.