H «Καραμανλική πτέρυγα» της ΝΔ υπέρ των συμβασιούχων

Ο γνωστός για τα «Καραμανλικά αισθήτα», δημοσιογράφος, Μανώλης Κοττάκης, με άρθρο του στην εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από την ηγεσία της ΝΔ για το θέμα των συμβασιούχων καθαριότητας των δήμων.
Εκφράζοντας μια ξεκάθαρα πολιτική θέση απέναντι από αυτή του κ. Μητσοτάκη, χαρακτηρίζει λάθος την απόφαση για απόλυση των εργαζομένων στην καθαριότητα και αφού επισημαίνει ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει το «λάθος» Στουρνάρα, όταν απέλυσε τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζει: «Ας μην αρχίσουμε πάλι τις ‘‘μεταρρυθμίσεις’’ από αυτούς!».
Δύο γραμμές στη ΝΔ για τους συμβασιούχους;
Το άρθρο του Μ. Κοττάκη, δεν δημοσιεύτηκε σε τυχαίο χρόνο. Ηδη στο εσωτερικό της ΝΔ, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για το θέμα των συμβασιούχων. Στελέχη της ΝΔ, θυμίζουν σε κατ’ ιδίαν συζήτησεις τους, το νόμο Παυλόπουλου που μονιμοποίησε χιλιάδες συμβασιοχώς, τονίζοντας ότι αποτελούσε μια «δίκαια και επιβεβλημένη λύση».
Επίσης πρόσφατα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ Μάκης Βορίδης, σε συζήτηση στη Βουλή, με τη συμμετοχή και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, είχε αφήσει ανοιχτό «παράθυρο» συναίνεσης για την μονιμοποίηση συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σημειώνοντας: «Εδώ υπάρχουν κατηγορίες που πράγματι μπορεί κανείς να εξετάσει ότι καλύπτουν μόνιμες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες…. Όμως, εσείς έχετε τσουβαλιάσει όλες τις κατηγορίες στη συγκεκριμένη. Δεν είναι έτσι. Εδώ, λοιπόν, πρέπει κανείς, άμα θέλει να την κάνει σοβαρά αυτήν τη συζήτηση, να κάτσει να το δει αναλυτικά και ανά κατηγορία», τόνισε.
Ωστόσο, σε άλλο μήκος κύματος εμφανίστηκε στην ίδια συζήτηση ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, Γιώργος Γεωργαντάς. Μίλησε για κατηγορίες συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπως είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, όπως είναι οι επικουρικοί ιατροί, «στις οποίες εμείς θα θέλαμε βεβαίως, να προκηρυχθούν οι μόνιμες θέσεις. Όχι να γίνει αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, όπως όχι υπονοήσατε, αλλά είχατε πει ξεκάθαρα νωρίτερα. Εμείς συμφωνούμε να αποφασίσει το δημόσιο τι πραγματικά είναι ανάγκη, να το ιεραρχήσει και τις προκηρύξει. Να μην κάνει καμμία αυτόματη μετατροπή, η οποία ούτως ή άλλως απαγορεύεται. Να τις προκηρύξει για να μπορούν να συμμετάσχουν όλοι και αυτοί που ήδη εργάζονται και αυτοί που δεν εργάζονται, αλλά έχουν πολλά προσόντα και αυτήν τη στιγμή είναι εκτός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς, λοιπόν, είμαστε απολύτως σύμφωνοι να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις. Απλά τις εξαγγέλλετε συνεχώς, δεν τις έχετε πράξει ποτέ. Σε όλες τις άλλες υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, αφήστε τους δημάρχους να κάνουν αυτό που και το Σύνταγμα τους επιτάσσει να κάνουν και ξέρουν πολύ καλά να το κάνουν και στο κάτω-κάτω το πληρώνουν οι δημότες τους. Είναι ανταποδοτική υπηρεσία και από τους δημότες τους θα κριθούν μετά από δύο χρόνια», κατέληξε.
Άρθρο αποτύπωσης των διαφορετικών απόψεων στη ΝΔ
Στην παρούσα φάση, λοιπόν η τοποθέτηση του κ. Κοττάκη και μάλιστα μέσα από τις στήλες μιας καθαρά δεξιάς εφημερίδας, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και αποτύπωνει και τις ανατιφάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Ειδικότερα στο άρθρο του, με τίτλο «Βλέμμα σκυφτό», αναφέρει:
«Θέλω να σας μιλήσω για τους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας των δήμων σήμερα, υπό το φώς της ‘‘εικαζόμενης’’ απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου… Αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, λοιπόν, με τα φωσφόριζε πορτοκαλί γιλέκα τούς παρατηρώ όταν παλεύουν να διώξουν την ασχήμια από τους δρόμους μας. Ειδικώς τις κυρίες. Σκουπίζουν πάντα με σκυφτό το κεφάλι, καπνίζουν σπανίως, το πρόσωπό τους είναι ‘‘σκαμμένο’’, η κόμμωσή τους ατημέλητη, το βλέμμα σκεφτικό. Γενικώς δε είναι σιωπηλοί.
Θέλω να σας πω, λοιπόν, ότι αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου τούς σέβομαι και μου είναι αδύνατον να τους αντιμετωπίσω ‘‘νομικά’’ (είναι αντισυνταγματική η ανανέωση των συμβάσεών τους;) ή και πολιτικά (έχουν στήσει οι συριζαίοι ‘‘παράγκα διορισμών’’ και τους εκμεταλλεύονται;). Πρώτον, γιατί κάθε πρωί που ξυπνούν για να πάνε για δουλειά το μεροκάματο έχουν στο μυαλό τους και όχι το άρθρο 103 του Συντάγματος – αυτό είναι άλλων δουλειά να το προσέχουν και να το διαφυλάσσουν. Και, δεύτερον, διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ‘‘συριζαίοι’’ – εργάτες είναι, που κατά καιρούς έχουν ψηφίσει όλα τα κόμματα. Ας μην αρχίσουμε πάλι τις ‘‘μεταρρυθμίσεις’’ από αυτούς! Το λάθος του Στουρνάρα να απολύσει τις καθαρίστριες του γραφείου του ακόμη το πληρώνει ο φιλελεύθερος χώρος».

Πηγή: aftodioikisi.gr
H «Καραμανλική πτέρυγα» της ΝΔ υπέρ των συμβασιούχων H «Καραμανλική πτέρυγα» της ΝΔ υπέρ των συμβασιούχων Reviewed by G.Anesto on Μαΐου 17, 2017 Rating: 5
Από το Blogger.