Σταθερά απλήρωτοι οι βρεφονηπιοκόμοι



Απλήρωτοι από 2 έως και 10 μήνες είναι εργαζόμενοι σε δημόσιες δομές παιδικής φροντίδας, με την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα διαβίωσης στους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο αφορά εργαζομένους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία)– που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής»– και παρατηρείται σε πλήθος δήμων.
Αιτία, η γραφειοκρατία που επέφερε αλλαγές στο σύστημα χρηματοδότησης του προγράμματος, όπως συμφωνούν εργαζόμενοι και κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της τονίζει ότι οι πόροι θα καταβληθούν τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη.

Βάζουν πλάτη

«Το Σύνταγμα της χώρας και η εργατική νομοθεσία πρέπει να τηρείται από όλους στο ακέραιο και να μην επαναλαμβάνονται τέτοιου είδους καθυστερήσεις καταβολής μισθοδοσιών», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΚΔΑΠ.
Προς το παρόν οι εργαζόμενοι δείχνουν κατανόηση και, μη θέλοντας να δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δομών, δηλώνουν ότι για ακόμα μία φορά «βάζουν πλάτη» και δεν προβαίνουν στη χρήση των νόμιμων δικαιωμάτων που προβλέπει η εργατική νομοθεσία (επισχέσεις εργασίας κ.λπ.).
«Η υπευθυνότητά τους και το φιλότιμό τους απέναντι στα παιδιά που υποδεχόμαστε είναι πάνω από τον αγώνα τους για αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παρερμηνευτεί ως αδυναμία ή χαλαρότητα», συμπληρώνει ο Σύλλογος.
Καταγγέλλουν δε ότι «έχουμε και περιπτώσεις αναδόχων, οι οποίοι ενώ έλαβαν τις παραπάνω δόσεις άφησαν τους εργαζομένους απλήρωτους με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να διανύουν τον 9ο και τον 10ο μήνα απλήρωτοι, ενώ συνεχίζουν να προσφέρουν αδιάλειπτα υπηρεσίες».
Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με το υπουργείο Οικονομίας, η Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου διαβεβαίωσε αφ' ενός ότι θα καταβληθεί η α' δόση το προαναφερθέν προσεχές διάστημα, αφ' ετέρου ότι περίπου τον Απρίλη θα καταβληθεί και η β' δόση με στόχο να μη σημειωθεί νέα καθυστέρηση και να λυθούν τα υφιστάμενα προβλήματα.
Ανάλογες διαβεβαιώσεις δόθηκαν και από το (συναρμόδιο) υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ – ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης) σημείωσαν στην εφημερίδα μας ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τα 4 ταμεία, θα εξοφληθούν άμεσα τα χρωστούμενα στις δομές.
Τα πολλά ταμεία (ΕΠΑΝΑΔ, ΠΕΠ, ΠΕΠ ΑμεΑ, εθνικοί πόροι) χρηματοδότησης του προγράμματος εμφανίζονται ως η πηγή του προβλήματος.
Δεν μοιάζει υπερβολικό το σχόλιο στελεχών του υπουργείου Οικονομίας ότι πρόκειται για τον «ορισμό της παράνοιας», θυμίζοντας ότι στο παρελθόν οι πόροι προέρχονταν μόνο από το ΕΠΑΝΑΔ.
Οι διαδικασίες χρηματοδότησης μοιάζουν ακόμα πιο «βαριές», αν υπολογίσει κανείς τα ΠΕΠ επί... 13 (όσες είναι οι περιφέρειες της χώρας).
«Αυτό αποφασίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση», εξηγούν υπουργικά στελέχη.
Με το ισχύον σύστημα, οι πόροι καταβάλλονται σε τέσσερις δόσεις, με βάση την υλοποίηση του προγράμματος: 30% α', β' και γ' δόση, 10% η δ'.
Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε φέτος στα μέσα Σεπτέμβρη, η δόση έπρεπε να έχει καταβληθεί τουλάχιστον πριν από δύο μήνες (μέσα Δεκέμβρη).
Πέραν των γραφειοκρατικών βαρών που αναφέρθηκαν πριν, από το υπουργείο επισημαίνεται ότι στις καθυστερήσεις συνέβαλαν και οι προθεσμίες για το «κλείσιμο» της προηγούμενης χρηματοδοτικής περιόδου του ΕΣΠΑ, που είχε επίσης πολύπλοκες διαδικασίες.
Καλώντας την κυβέρνηση να γνωστοποιήσει τους σχεδιασμούς της για την τύχη αυτών των κοινωνικών δομών «και όχι να αιφνιδιάσει», καθώς και να μονιμοποιήσει τους εργαζομένους, οι οποίοι εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες για πάνω από 10 χρόνια, η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ-ΟΤΑ απαιτεί να απλουστευτεί η σημερινή δαιδαλώδης γραφειοκρατική διαδικασία.
«Αυτό άμεσα δεν μπορεί να αλλάξει. Είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα. Θα πάρει δύο χρόνια η αλλαγή», απαντούν στελέχη του υπουργείου.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, για την κυβέρνηση η ομαλή χρηματοδότηση των δομών και η εξόφληση των δεδουλευμένων αποτελούν θέματα προτεραιότητας.
Ενημερώνουν δε, ότι για το ζήτημα έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συσκέψεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και υπουργικών ηγεσιών.
Η κατεύθυνση που δόθηκε, λένε, είναι να ενημερώνονται αυτομάτως για την εξέλιξη του προγράμματος οι συναρμόδιες πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων, ώστε να μην υπάρξει ξανά καθυστέρηση πέραν των 3 ημερών.

Η ανακοίνωση

Μέσα στη γενικότερη κατάσταση, δεν περνά απαρατήρητη η ανακοίνωση που εξέδωσε και διένειμε στα μέλη του ο Σύλλογος Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ) και την οποία διάβασαν με ανησυχία μητέρες ωφελούμενες του προγράμματος: «Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι αδύνατον μια ιδιωτική επιχείρηση παιδικού σταθμού να μπορέσει να συνεχίσει τη φιλοξενία των παιδιών σας, όταν η πολιτεία δεν είναι συνεπής στην καταβολή των οφειλομένων», λέει μεταξύ άλλων και περαιτέρω ενημερώνει: «Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν θα υπογράψει κανένας παιδικός σταθμός σύμβαση και ίσως αναγκαστούμε να διακόψουμε τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών σας».
Σε επικοινωνία της «Εφ.Συν.» με τον ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ, φάνηκε ότι δεν υπάρχει διάθεση υλοποίησης του παραπάνω ενδεχομένου και ότι δεν πρόκειται για τίποτε περισσότερο από ένα μέσο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση.
«Πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι ένας σταθμός μπορεί να αποχωρήσει, αλλά με κυρώσεις από τον νόμο. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις μόνο από την πλευρά του Δημοσίου», σχολιάζουν υπουργικά στελέχη.
Μέσω του προγράμματος, υπενθυμίζεται, φιλοξενούνται δωρεάν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές περίπου 81.000 παιδιά, 79.000 οικογενειών.
Η μεταφορά των δομών αυτών στους δήμους, με τους ανάλογους πόρους, είναι ένα αίτημα που διατυπώνεται τόσο από δημοτικούς υπαλλήλους όσο και από δημοτικές αρχές.
http://www.efsyn.gr/
Σταθερά απλήρωτοι οι βρεφονηπιοκόμοι Σταθερά απλήρωτοι οι βρεφονηπιοκόμοι Reviewed by G.Anesto on Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5
Από το Blogger.