« Πόλεμος» ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ για την αρμοδιότητα των ΚΔΑΠ



Στα «χαρακώματα» είναι οι δυο θεσμοί της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας , Δήμοι και Πειφέρειες, για τι αρμοδιότητες του καθενός και μ΄αφορμή την ενέργεια της κυβέρνησης , να προβεί  με  τροπολογία (!) σε « ανακατανομή» τους.

Συγκεκριμένα , μετά από πίεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων ( ΚΕΔΕ) το υπουργείο  Εσωτερικών αποδέχθηκε  να μεταφερθεί η αρμοδιότητα αδειοδότησης των  Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στους δήμους , καταθέτοντας μάλιστα στη Βουλή και σχετική τροπολογία.

                                                ΕΝΑΕ

Άμεση ήταν η αντίδρασης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Σε επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης , Παναγιώτη Κουρουμπλή επισημαίνει ότι με την κατατεθείσα στη Βουλή τροπολογία επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις», για την τροποποίηση του άρθρου 75 του ν. 3463/2006  και του άρθρου 111 του ν. 3852/2010, όσον αφορά τις δομές ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ίδιων των Δήμων και των νομικών τους προσώπων, «θα έχουμε το παράδοξο «αδειοδότης και αδειοδοτούμενος, ελεγκτής και ελεγχόμενος να είναι ο ίδιος φορέας»,  με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Θεωρούμε ότι η άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων από τις Υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας είναι επιβεβλημένο να συνεχισθεί και  δεν συναινούμε με την προτεινόμενη τροπολογία», καθιστά σαφές ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και ξεκαθαρίζει:

-«Κανένα πρόβλημα δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής στην άσκηση αυτού του ρόλου από τις Υπηρεσίες των Περιφερειών.

-Υπάρχει από το 2001 νομικό πλαίσιο που καθορίζει «τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ  και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ από Δημοτικές και Διαδημοτικές Επιχειρήσεις, Ενώσεις Δημοτικών Επιχειρήσεων και φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», το φορέα αδειοδότησής τους και τη διενέργεια ελέγχου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Καλλικράτη  «μεταξύ των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάρχουν σχέσεις συνεργασίας και συναλληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου και  κοινών συμφωνιών».

Θεωρούμε λοιπόν ότι για να επιτευχθεί αυτή η εύρυθμη λειτουργία,  θα πρέπει οι ρόλοι να είναι διακριτοί, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες ισορροπίες και να παράγεται έργο ουσιαστικό και ωφέλιμο για το κοινωνικό σύνολο», υπογραμμίζει ο κ. Κώστας Αγοραστός.

        ΚΕΔΕ

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που συζήτησε το θέμα , χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας να βάλει βέτο στην δρομολογούμενη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναθέσει σε ομάδα νομικών, εξειδικευμένων σε ζητήματα Συνταγματικού Δικαίου και υπό την επίβλεψη της Νομικής Υπηρεσίας της, να διερευνήσουν και να στραφούν κατά αποφάσεων των Περιφερειών, που εκτιμάται ότι είναι αντισυνταγματικές.

«Σκοπός της απόφασης αυτής είναι να διασφαλιστεί η εφαρμογή του Συντάγματος, που διαχωρίζει ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Η διασφάλιση της θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων αποτελεί προτεραιότητα για το ΔΣ της ΚΕΔΕ και η παραπάνω απόφαση υπηρετεί το στόχο αυτό» επισημαίνεται σ΄ανακοίνωσή της ..

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΕΝΠΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε χαρακτηριστικά:

«Με αυτήν την ανακοίνωση η ΕΝΠΕ έρχεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τους δήμους. Αυτό δε θα γίνει ανεκτό από μας. Η πρωτοβουλία τους να θέσουν βέτο δεν τιμά τους περιφερειάρχες και μας βρίσκει απέναντι. Εμείς θα επιμείνουμε να προχωρήσει προς ψήφιση η συγκεκριμένη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως είχαμε συμφωνήσει εξαρχής. Εάν δεν ψηφιστεί είναι για μας casus belli.

Θα διασφαλίσουμε την εφαρμογή του Συντάγματος όσον αφορά το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης».

« Πόλεμος» ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ για την αρμοδιότητα των ΚΔΑΠ « Πόλεμος» ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ για την αρμοδιότητα των ΚΔΑΠ Reviewed by G.Anesto on Σεπτεμβρίου 13, 2016 Rating: 5
Από το Blogger.