Κομισιόν για παιδικούς: Δε χρηματοδοτούμε ό,τι δε βγάζει κέρδη για το κεφάλαιο


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «παίζει» με την αγωνία των εργαζομένων και των χιλιάδων γονέων που έμειναν εκτός του σχετικού προγράμματος της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής» ή ακόμα και με το κουπόνι στο χέρι, αφού δεν υπάρχει δομή να απευθυνθούν. Ωστόσο, η απάντηση που δίνει, σε ερώτηση ευρωβουλευτών της ομάδας του ΚΚΕ και στο γιατί «δε θεωρεί επιλέξιμες τις λειτουργικές δαπάνες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών», μέσω της επιτρόπου Απασχόλησης & Κοινωνικής Πολιτικής Μαριάν Τισέν είναι ενδεικτική τού ποιον υπηρετεί και υπέρ ποίου ενεργεί εις βάρος των εργαζομένων, των λαών της Ευρώπης: η ΕΕ «παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις, σε παραγωγικές επενδύσεις και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής της» μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), απαντά κυνικά.

Κόστος και μη παραγωγικά, λοιπόν, τα λειτουργικά έξοδα για τους παιδικούς (τροφεία, πληρωμή εργαζομένων), την ώρα που -ακόμα και με τη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και το νέο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σχετικό πρόγραμμα στη χώρα μας και σχεδιάστηκε από την παρούσα κυβέρνηση- αυτοί που τελικά αποδεικνύονται ως ωφελούμενοι είναι οι… ιδιώτες των παιδικών σταθμών. Αποτέλεσμα; Να απαξιώνονται οι δημόσιοι – δημοτικοί, με τον κίνδυνο του λουκέτου σε μια δημοτική δομή να είναι ορατή, όπως ορατός είναι και ο δρόμος της ανεργίας για τους εργαζομένους.

Ευθύνες, ωστόσο, δεν έχει η Κομισιόν. Έχει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην οποία η επίτροπος Μ. Τισέν «πετά το μπαλάκι», λέγοντας πως «τα κράτη – μέλη μπορούν να αποφασίσουν να παράσχουν τη διαθέσιμη χρηματοδότηση απευθείας στους γονείς και όχι στα δημόσια ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Τα κράτη – μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να στηρίξουν παιδικούς σταθμούς».

Ως γνωστόν, αυτό δε γίνεται, πέραν από την εξαγγελία ότι από τον Οκτώβριο θα γίνει επιτροπή, θα εξεταστούν τα προβλήματα… θα… θα… Αυτό που σίγουρα θα γίνει να είναι να επωμιστούν οι δήμοι το βάρος της επιπλέον χρηματοδότησης των παιδικών, υπό την προϋπόθεση να μην εφαρμόζει ο αιρετός τις μνημονιακές πολιτικές (σ.σ.: γιατί υπάρχουν πολλοί), με αποτέλεσμα αυτός που τελικά να «πληρώσει τη νύφη» τις… παραγωγικές επενδύσεις να είναι ο «τελικός χρήστης», ο δημότης δηλαδή.

Και γράφουμε «τελικός χρήστης», διότι είναι μέσα στη μόδα των ημερών να χρησιμοποιείται από τη συγκυβέρνηση σε ό,τι λέει πως πρέπει να πληρώσει ο πολίτης για δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά που λειτουργούν -υποτίθεται- υπέρ του. Αλλά στην ουσία πληρώνει τις… παραγωγικές επενδύσεις του κεφαλαίου, όπως, για παράδειγμα, μελλοντικά στο νερό ή ακόμη και σε αυτά τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΣΕΝ

E-004995/2016
Απάντηση της κ. Thyssen
εξ ονόματος της Επιτροπής
(30.8.2016)

Η παροχή προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας αποτελεί επί μακρόν για την Επιτροπή χρηματοδοτική προτεραιότητα προς την Ελλάδα. Ο ρόλος της ΕΕ είναι να υποστηρίζει και να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές. Η ευθύνη για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των εθνικών μέτρων πολιτικής βαρύνει το κράτος-μέλος.

Ο κύριος στόχος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) όσον αφορά τη στήριξη της παροχής προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας είναι να βελτιώσει τις ευκαιρίες απασχόλησης των γονέων ή των κηδεμόνων. Τα κράτη-μέλη μπορούν να αποφασίσουν να παράσχουν τη διαθέσιμη χρηματοδότηση απευθείας στους γονείς και όχι στα δημόσια ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να στηρίξουν παιδικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1301/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [1], της 17ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της στήριξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το ΕΤΠΑ παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις, σε παραγωγικές επενδύσεις και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής από το ΕΤΠΑ.

http://ergasianet.gr
Κομισιόν για παιδικούς: Δε χρηματοδοτούμε ό,τι δε βγάζει κέρδη για το κεφάλαιο Κομισιόν για παιδικούς: Δε χρηματοδοτούμε ό,τι δε βγάζει κέρδη για το κεφάλαιο Reviewed by G.Anesto on Σεπτεμβρίου 06, 2016 Rating: 5
Από το Blogger.