Παιδικοί σταθμοί: 92.000 τα voucher φέτος -Σχέδιο για αύξηση δομών

Περίπου 92.000 παιδιά, 11.000 περισσότερα από πέρυσι, θα ενταχθούν φέτος στους παιδικούς σταθμούς, όπως είπαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εσωτερικων Π. Κουρουμπλής, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ.Φωτίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Μπαλάφας, ο υφυπουργός Οικονομίας  Α. Χαρίτσης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ Θ. Γκοτσόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, από τα 84.800 voucher που δόθηκαν στην πρώτη φάση χρησιμοποιήθηκαν 75.3000 και, άρα, έμειναν αδιάθετα 9.500, ενώ στην  δεύτερη φάση από έγιναν 16.550 αιτήσεις από τους περίπου 36.000 γονείς που έμειναν εκτός δομών, και ικανοποιήθηκαν όλες.  «Το πρόβλημα δεν ήταν στη χρηματοδότηση αλλά έλλειψη δομών», είπε η ομιλούντες προαναγγέλλοντας ότι έχει δοθεί οδηγία στην ΕΕΤΑΑ για χαρτογράφηση έως τα Χριστούγεννα τις περιοχές πού υπάρχουν ελλείψεις δομών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα είτε με ίδρυση νέων δομών είτε με διεύρυνση των υπαρχουσών.

Μάλιστα, η κ. Φωτίου πρότεινε τα ΚΔΑΠ να λειτουργούν σε εγκαταστάσεις σχολείων που δεν έχουν απογευματινή βάρδια, ενώ ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε ότι πόροι από voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν φέτος θα πάνε για την κατασκευή νέων ή διεύρυνση των ήδη υπαρχουσών δομών.

Όπως παραδέχθηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, μεγαλύτερες ελλείψεις θέσεων υπάρχουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και σε ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση της κ. Φωτίου ότι από τους δικαιούχους voucher, το 50% είναι παιδιών οικογενειών που είναι κάτω από το κατώφλι της φτώχειας. Όλες οι οικογένειες αυτής της κατηγορίας, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπουργούς, πήραν επιταγή.

Καινοτομίες

«Η εξέλιξη του προγράμματος είναι από τα καλύτερα παραδείγματα πώς η συλλογική προσπάθεια τριών υπουργείων, ΕΕΤΑΑ και ΚΕΔΕ, μπορεί να φέρει αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, εστιάζοντας στις καινοτομίες του νέου προγράμματος, αναφέροντας:

Για 1η φορά έχουν οι γονείς τη δυνατότητα να επιλέξουν δομή, αλλά και να αλλάξουν δομή στη διάρκεια του προγράμματος.
Για 1η φορά καλύφθηκαν κατά προτεραιότητα όσες οικογένειες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το πρόγραμμα είναι λιγότερο γραφειοκρατικό.
Διασφαλίζει την μηνιαία καταβολή των τροφείων άρα και την ομαλότητα της καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Καταργήθηκε ο περιορισμός στο 70% των θέσεων όσων δομών συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Πηγη: aftodioikisi.gr
Παιδικοί σταθμοί: 92.000 τα voucher φέτος -Σχέδιο για αύξηση δομών Παιδικοί σταθμοί: 92.000 τα voucher φέτος -Σχέδιο για αύξηση δομών Reviewed by G.Anesto on Οκτωβρίου 12, 2016 Rating: 5
Από το Blogger.