ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π.


«Ενέργειες ΠΑΣΕΚΔΑΠ για την επόμενη μέρα στα 
ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ»


Την Τετάρτη 04/10/2017 αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. είχε διαδοχικές συναντήσεις στην Αθήνα με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ε.Κ.Τ. του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γ. Ιωαννίδη και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., κ. Θ. Γκοτσόπουλο. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολύ καλό κλίμα και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα  ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση, αλλά και τη συνολική βελτίωση της λειτουργίας των Δομών.

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Ιωαννίδης μας ενημέρωσε πως παρόλο που το ποσοστό της ευρωπαϊκής συμμετοχής στη χρηματοδότηση θα μειώνεται σταδιακά μέχρι το 2020, η δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» θα συνεχιστεί σίγουρα μέχρι το 2020 και μέσω της δράσης θα χρηματοδοτούνται και τα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ. Οι δύο πλευρές στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των Δομών. Ο Ειδικός Γραμματέας εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του Υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τις μεγάλες χρηματοδοτικές ανισότητες που προκύπτουν μεταξύ μικρών και μεγάλων Δομών εξαιτίας του συστήματος χρηματοδότησης μέσω των voucher, διαπίστωσε δυσαναλογία μεταξύ ύψους χρηματοδότησης και αριθμού θέσεων εργασίας (γεγονός που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΠΑΣΕΚΔΑΠ για υποστελέχωση μεγάλου αριθμού Δομών πανελλαδικά) και συμφώνησε πως η πρόταση του ΠΑΣΕΚΔΑΠ για χρηματοδότηση των Δομών βάσει ετήσιων προϋπολογισμών ανά Δομή θα ήταν πιο δίκαιη και σίγουρα πιο οικονομική ως λύση. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε τη δέσμευσή του τόσο για τη συνέχιση της λειτουργίας των Δομών όσο και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού. Τέλος, δεσμεύτηκε κατηγορηματικά πως οποιαδήποτε αλλαγή γίνει δεν θα μας αιφνιδιάσει, αλλά αντιθέτως θα κληθούμε να καταθέσουμε προτάσεις και να συμμετέχουμε σε κάθε συζήτηση που θα ανοίξει από τα αρμόδια Υπουργεία και θα αφορά στο μέλλον των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ. 

Στη συνέχεια στα γραφεία της Ε.Ε.Τ.Α.Α., παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Δ. Καλογερόπουλου και του μέλους του Δ.Σ. κ. Ε. Αυγουλά, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Γκοτσόπουλο. Η συζήτηση κινήθηκε πάνω σε κοινούς στόχους Ε.Ε.Τ.Α.Α.- Π.Α.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. ως προς την επίλυση χρόνιων προβλημάτων σχετικά με τη λειτουργία των Δομών, τα οποία όσο παραμένουν άλυτα θέτουν σε κίνδυνο το κύρος του θεσμού των ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ και αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους. 
Δεδομένου ότι το έργο και η προσφορά των δημοτικών Δομών και των εργαζομένων σε αυτές είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τους γονείς πανελλαδικά και αποδεικνύεται από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις κάθε χρόνο, η επίλυση προβλημάτων, τα οποία δυστυχώς ορισμένες φορές δημιουργούν μία αρνητική και άδικη εικόνα για τον θεσμό συνολικά, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα τόσο για τη διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Α.Α. όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους. Προς αυτήν την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να υπάρξει το επόμενο διάστημα στενή συνεργασία μεταξύ εργαζομένων και Ε.Ε.Τ.Α.Α. ώστε με συντονισμένες ενέργειες (εντατικοποίηση ελέγχων από Ε.Ε.Τ.Α.Α., καταγραφή και κοινοποίηση προβλημάτων από ΠΑΣΕΚΔΑΠ) να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, να διασφαλιστούν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και να επιλυθούν προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή και εντός των κανόνων λειτουργία των δομών.

Και στις δύο συναντήσεις, τόσο ο κ.Ιωαννίδης όσο και ο κ. Γκοτσόπουλος, έδειξαν πως ήταν γνώστες των ζητημάτων που τους έθεσαν προς επίλυση οι εργαζόμενοι και συμφώνησαν πως θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μόνο με τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ από το Υπουργείο Εργασίας. 

Ο Π.Α.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. με αφορμή τις ως άνω συναντήσεις αλλά και το νέο Π.Δ. με τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών επανακαταθέτει το αίτημα τόσο προς την αρμόδια Υπουργό κα. Θεανώ Φωτίου όσο και προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών, για τροποποίηση της Υ.Α. του 2001 που ορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να έχουμε ένα επικαιροποιημένο και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες αλλά και να απαντάει σε όλα τα προβλήματα που υφίστανται αυτή τη στιγμή.

Κλείνοντας, το ΔΣ του ΠΑΣΕΚΔΑΠ σημειώνει πως δέχτηκε ως θετικές τις δεσμεύσεις του κ. Ιωαννίδη για συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μέχρι το 2020 με παράλληλη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του προσωπικού, όπως επίσης και πως σε οποιαδήποτε μελλοντική σύσκεψη με θέμα τα ΚΔΑΠ θα κληθεί να συμμετέχει και ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ. Παρόλα αυτά, επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε τέτοιες διαβεβαιώσεις, παραμένουμε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και απόλυτα ανασφαλείς προτάσσοντας ως μοναδική ενδεδειγμένη λύση για την ανασφάλεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού των ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ που αυταπόδεικτα καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΟΤΑ.

Τέλος, το Δ.Σ. του ΠΑΣΕΚΔΑΠ έχει αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για άμεση νέα συνάντηση με την αρμόδια Υπουργό κα. Θ. Φωτίου, ώστε όλες οι πλευρές μαζί να προετοιμαστούμε έγκαιρα για τη νέα χρονιά της «Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» 2018-2019 και να ξεπεραστούν προβλήματα που ταλαιπωρούν Δομές, γονείς, παιδιά και εργαζόμενους.


Εκ μέρους του ΔΣ

Ο Πρόεδρος Ι. Παπαχατζής
Ο Γραμματέας Ι. Ανεστόπουλος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. Reviewed by G.Anesto on Οκτωβρίου 05, 2017 Rating: 5
Από το Blogger.