Όμηροι οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ


Η μείωση της χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ-  και  ΚΔΑΠ-ΜΕΑ  αποτελεί πολιτική επιλογή της κυβέρνησης με συγκεκριμένη στόχευση. H τραγική   μείωση   του συνολικού ποσού   για τα δημοτικά ΚΔΑΠ  και η συντριπτική ενίσχυση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών ΚΔΑΠ (60% από εθνικούς πόρους και 40%  από ευρωπαϊκούς)  φανερώνει  την πρόθεση  συρρίκνωσης  των δημοτικών  αυτών δομών.
Η Διοίκηση του Δήμου μετά  την  δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για  τα ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ-ΜΕΑ   προχώρησε ταχύτατα  στην επίσης δραματική  μείωση του ωραρίου των εργαζομένων ωρομισθίων στα ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ-ΜΕΑ. Οι εξελίξεις ραγδαίες. 2.200 παιδιά αποκλείστηκαν, 200 εργαζόμενοι-ες στον Δήμο μας  με συμβάσεις  30 ωρών την εβδομάδα  είδαν εν μια νυκτί  τις ώρες  τους να μειώνονται( άλλοι –ες  σε 20, άλλοι-ες  σε 10  και άλλοι-ες  ακόμη και σε 7 ώρες!), υπηρεσίες των ΚΔΑΠ, οι βιβλιοθήκες υποβαθμίστηκαν,  ενώ δημοτικά γυμναστήρια και   κολυμβητήριο των Συκεών ανέστειλαν την λειτουργία τους.  Σε ένα τέτοιο σκηνικό προκύπτουν  εύλογα  τα παρακάτω ερωτήματα.
~Γιατί  η Διοίκηση δεν προχώρησε σε πρώτη φάση   στην  παράταση  όλων των συμβάσεων  για ένα μήνα από την λήξη τους (όπως ορίζει το άρθρο 68 του  Ν.4415\2016) ή γιατί δεν τις ανανέωσε καλύπτοντας η ίδια το χρηματοδοτικό κενό ,ακριβώς όπως και άλλοι δήμοι έπραξαν ( Δήμος Θεσσαλονίκης)?.Είναι  άλλωστε  γνωστή τοις  πάσι και η γενναία χρηματοδότηση της Δημοτικής Επιχείρησης από τον Δήμο (4,5 περίπου εκατομμύρια) και το εύρωστο αποθεματικό του Δήμου – για το οποίο συνεχώς επαίρεται η Δημοτική Αρχή-   και  το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει  την πηγή  χρηματοδότησης   για την συνέχιση του προγράμματος.
~Με ποια κριτήρια έγινε η άνιση μείωση ωρών των εργαζομένων  με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι των 20,των 10 και των 7 ωρών εβδομαδιαίως? Αν το μοναδικό κριτήριο –κατά δήλωση  του Δημάρχου- αποτέλεσε η «στενή και αγαστή» συνεργασία εργαζόμενων-εργοδότη ( η οποία μεταφράζεται σε τυφλή υπακοή),πρόκειται  για την  κυνικότερη ομολογία και παραδοχή  της  εργοδοτικής  αυθαιρεσίας – εμπάθειας και  της εργασιακής ομηρείας. Πολιτική τακτική που εδώ και χρόνια συνειδητά ακολουθεί η διοίκηση του Δήμου . Και δεν είναι βέβαια καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στον δήμο μας εργάζονται οι  περισσότεροι  πανελλαδικά ωρομίσθιοι σε ΚΔΑΠ ( 200 σε σύνολο 450),αφού η  πολιτική αυτού του είδους επιτρέπει   την ύπαρξη αναλώσιμων συμβασιούχων, την παραβίαση  βασικών δημοκρατικών κανόνων και διασφαλίζει το απαραίτητο κλίμα  φόβου και της εκβιαστικής  εξάρτησης  από την εργοδοσία.
~ Πως δικαιολογείται η  υποβάθμιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ(πρόγραμμα ποδοσφαίρου στις αυλές των σχολείων πλέον  και όχι στα γήπεδα του Δήμου) ,αλλά και η στέρηση από τους δημότες –ισσες   δυνατότητας  άθλησης στα  δημοτικά γυμναστήρια  και  στο κολυμβητήριο Συκεών? Πώς  συνδέεται   η κατάσταση στα ΚΔΑΠ με τους χώρους αυτούς?
 Είναι σαφές ότι  η «βροντερή»  στα ΜΜΕ διεκδίκηση επιπλέον  χρηματοδότησης για τα ΚΔΑΠ  από μέρους της δημοτικής αρχής, ακόμη και η αποδοχή του ψηφίσματος που κατέθεσε η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ στο δημοτικό συμβούλιο φαντάζουν  ως σχήμα οξύμωρο και κενό γράμμα, όταν  η δημοτική αρχή αυτή  πρώτη σπεύδει στην  κατά κάποιο  τρόπο «υπονόμευση» της δομής με την μείωση των ωρών των εργαζομένων και μάλιστα με τρόπο κατάφωρα ανισότιμο. Για να έχει νόημα  η διεκδίκηση της   επιπλέον χρηματοδότησης επιβάλλεται η πραγματική υποστήριξη των θέσεων εργασίας ,δηλαδή των εργαζόμενων. Μια  τέτοια επιλογή  προϋποθέτει  πολιτική βούληση  για   ανανέωση όλων των συμβάσεων. Κάθε άλλη κίνηση, όπως αυτή της δραματικής  μείωσης ωρών και τροποποίησης του προγράμματος των ΚΔΑΠ,  θα οδηγήσει  σε απολύσεις  και  μισθούς πείνας και  θα  συμβάλλει  στην ποιοτική υποβάθμιση των δημοτικών ΚΔΑΠ σε όφελος των ιδιωτικών που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια παντού ευνοημένα από την πολιτική της κυβέρνησης και των δήμων.
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ  θεωρούμε ότι  οι τελευταίες εξελίξεις  στον χώρο των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ αναδεικνύουν  για ακόμη μια φορά  την  αναγκαιότητα του δημόσιου χαρακτήρα  αυτών των δομών και της μονιμοποίησης των εργαζομένων σε αυτές.
Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ καλούμε την Διοίκηση   του Δήμου  να υπερασπιστεί πρώτη αυτή το δικαίωμα στην  εργασία,  να προχωρήσει στην  ανανέωση όλων  των συμβάσεων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ     και να  διεκδικήσει      αποφασιστικά τον δημόσιο χαρακτήρα  αυτών των δομών και την μονιμοποίηση των εργαζομένων σε αυτές.
Όμηροι οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ  Όμηροι οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ Reviewed by G.Anesto on Σεπτεμβρίου 08, 2020 Rating: 5
Από το Blogger.