Στην… πόρτα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου φτάνουν πλέον οι φωνές 10.000 συμβασιούχων που απασχολούνται σε δομές των δήμων, διεκδικώντας λύση στο καθεστώς εργασιακής ομηρίας στο οποίο παραμένουν εδώ και χρόνια, εξαιτίας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Την πρωτοβουλία για μια μεγάλη πανευρωπαϊκή εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας εκπρόσωποι των συλλόγων των κατά τόπους δημοτικών κοινωνικών δομών ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους, επιχειρώντας να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους στους Έλληνες ευρωβουλευτές και στην αρμόδια Επιτροπή Εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέλαβε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ, (ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ), ο οποίος μάλιστα το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσει τις δράσεις του.

Οι συμβασιούχοι - εργαζόμενοι, εκτός από την ενημέρωση των ευρωβουλευτών για τα αιτήματα, έστειλαν και επιστολή στο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο καλούν να επικαιροποιήσει την σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία του Συμβουλίου 1999/70/ΕΚ της 28ης Ιουνίου 1999, με την έκδοση μιας νέας Απόφασης - Οδηγίας που να δεσμεύει τα κράτη-μέλη της Ένωσης να διορθώσουν την καταχρηστική χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών των υπηρεσιών και δομών τους. Ζητούν ακόμη η επικαιροποιημένη οδηγία να προβλέπει την υποχρέωσή τους να προβούν με νομοθετικές παρεμβάσεις στην αναγνώριση των διαδοχικών αυτών συμβάσεων ως ενιαίων συμβάσεων αορίστου χρόνου.

Με λίγα λόγια το αίτημα όλων αυτών των εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, σε Κέντρα Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), Κέντρων Κοινότητας και δομών αντιμετώπισης της φτώχειας είναι η μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου, προκειμένου να βάλουν τάξη στο εργασιακό τους μέλλον που εξαρτάται διαρκώς από την ανανέωση ή μη των συμβάσεων τους.

Όπως τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ Γιάννης Παπαχατζής «το έναυσμα για όλη αυτήν την προσπάθεια να ακουστεί η φωνή των χιλιάδων συμβασιούχων στους δήμους της χώρας, δόθηκε με τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των μακροχρόνιων συμβάσεων, μετά από ερώτημα που έστειλε το Πρωτοδικείο Λασιθίου Κρήτης».

Μόνιμη και σταθερή εργασία

Επί της ουσίας, όπως είπε, ο κ. Παπαχατζής, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τους εργαζομένους και θα πρέπει να αξιοποιήσει κάθε ευνοϊκή ρύθμιση που θα δικαιώνει τους συμβασιούχους με πολυετή απασχόληση, υπερβαίνοντας αν χρειαστεί ακόμη και το Σύνταγμα.

«Ζητάμε από τους Έλληνες ευρωβουλευτές να ασκήσουν πίεση στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ώστε να εκδοθεί μια νέα Απόφαση - Οδηγία που να δεσμεύει τα κράτη-μέλη της Ένωσης να διορθώσουν την καταχρηστική χρησιμοποίηση διαδοχικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, δεδομένου ότι οι 10.000 συμβασιούχοι σε δήμους στην Ελλάδα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ.

Ανέφερε μάλιστα ότι για τον λόγο αυτόν οι σύλλογοι απέστειλαν επιστολή σε όλα τα κόμματα που εκπροσωπούν την χώρα μας με Ευρωβουλευτές τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας από την ελληνική Αντιπροσωπεία να υποστηρίξει σύσσωμη το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή εργασία μετά από τόσα χρόνια αδιάκοπης παροχής των πολύτιμων και κρίσιμων για την ελληνική κοινωνία υπηρεσιών τους.

H επιστολή

Στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων δημοτικών δομών και συνδικαλιστικών σωματείων, μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών τους, εξακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια να εργάζονται με σχέσεις εργασίας πρόσκαιρου, έκτακτου και περιορισμένου χρόνου χαρακτήρα.

Ειδικότερα αναφέρουν ότι θέλουν να αναδείξουν αυτό το μείζον εργασιακό θέμα του δημόσιου τομέα, αυτό το εργασιακό παράδοξο, που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες Ένα παράδοξο, που όπως λένε, έχει αναδειχθεί ήδη ουκ ολίγες φορές και μέσω αποφάσεων του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παραθέτουν μάλιστα και τα σχετικά άρθρα στη νομοθεσία, σημειώνοντας ότι «στην παράγραφο 2 του άρθρου 103 του Ελληνικού Συντάγματος αναφέρεται σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο ότι εξαιρέσεις μπορεί να προβλέπονται από ειδικό νόμο, για να καλυφθούν απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες με προσωπικό που προσλαμβάνεται για ορισμένη χρονική περίοδο με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου». Για την κάλυψη, «απρόβλεπτων» και «επειγουσών» αναγκών μπορεί στο Δημόσιο να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.).

Στη δε παράγραφο 8 του ίδιου άρθρου προβλέπεται μεταξύ άλλων για τις συμβάσεις αυτές ότι απαγορεύεται η από το νόμο μονιμοποίηση προσωπικού που υπάγεται στο πρώτο εδάφιο ή η μετατροπή των συμβάσεων του σε αορίστου χρόνου. Επίσης, στην παράγραφο 2 του άρθρου 36 του Κεφαλαίου Γ’ του Ν.4765/2021 (ΦΕΚ Α6 -15/01/2021) με τίτλο «Προσωπικό για απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες» προβλέπεται πως «Η διάρκεια της απασχόλησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 8 μήνες από την επέλευση του γεγονότος ή την κήρυξη κατάστασης ανάγκης. Με την επιφύλαξη της παρ. 3, ανανέωση ή παράταση της σύμβασης ή σύναψη νέας σύμβασης ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου, απαγορεύονται». Η ίδια διάρκεια σύμβασης προβλέπεται και στην παράγραφο 1 του άρθρου 38 του ίδιου νόμου με τίτλο «Διάρκεια απασχόλησης προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για κάλυψη παροδικών αναγκών-εξαιρέσεις». Τέλος, στην παράγραφο 2 του άρθρου 38 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Κατ’ εξαίρεση, για το προσωπικό που απασχολείται στην εκτέλεση έργων που χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται ή επιδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους επιτρέπεται η διάρκεια των συμβάσεων να είναι μέχρι δώδεκα μήνες και να ανανεώνεται ή να παρατείνεται έως το τέλος του προγράμματος ή του έργου ή την εκπλήρωση της υποχρέωσης, αποκλεισμένης σε κάθε περίπτωση της αναγνώρισής τους ως συμβάσεων αορίστου χρόνου».

Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 19-20 Ιουνίου 2021