Μεγάλη ανατροπή φέρνει στους δήμους και κυρίως στις δημοτικές αρχές το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή και φέρει τον τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
Η βασικότερη αλλαγή αφορά στην κατάργηση, από τις αρχές του νέου έτους, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ), που υπολογίζονται σε πάνω από 500 και απασχολούν περί τους 13.000 εργαζόμενους. Βάσει του νομοσχεδίου οι εργαζόμενοι των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που θα καταργηθούν, θα ενσωματωθούν στους δήμους. Η μεταφορά του προσωπικού των δημοτικών επιχειρήσεων και κοινωφελών επιχειρήσεων στους δήμους, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις δημοτικές αρχές, αφού θα πρέπει να υπάρξουν και μια σειρά από μισθολογικές και εργασιακές αλλαγές σε ότι αφορά τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 13.000 εργαζομένους, περίπου οι 6.500 είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, οι οποίοι πρόκειται να μεταφερθούν στους δήμους, διατηρώντας σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, το αντικείμενο της εργασίας τους.
Η εξέλιξη αυτή ήδη προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις κυρίως από τους δημάρχους. Μάλιστα η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αφού πρώτα υπάρξει διάλογος ανάμεσα στους δημοτικές αρχές και το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο η κυβέρνηση προχώρησε το σχεδιασμό της και κατέθεσε το νομοσχέδιο.
Πλέον οι δήμοι – μετά και την ψήφιση του νομοσχέδιου που αναμένεται να γίνει πριν από τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών – θα πρέπει να εντάξουν χιλιάδες εργαζόμενους στον «πυρήνα» λειτουργίας των δήμων και σε αντίστοιχες δημοτικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με στελέχη της αυτοδιοίκησης η μετακίνηση προσωπικού από δημοτικές και κοινωφελείς επιχειρήσεις και Οργανισμούς με μικρό αριθμό εργαζομένων μπορεί να ωφελήσει τους μικρομεσαίους δήμους, αφού χρειάζονται προσωπικό, ωστόσο στους μεγάλους δήμους η μεταφορά εκατοντάδων νέων εργαζομένων αναμφίβολα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Πάντως πηγές του ΥΠΕΣ σημειώνουν ότι η νομοθετική ρύθμιση γαι την κατάργηση των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν αυτές οι δημοτικές δομές, εξαιτίας της υποστελέχωσής τους, αλλά και επειδή η διασπορά τους δεν ευνοεί την άμεση διευθέτηση υποθέσεων μεταξύ αυτών και του κεντρικού δήμου.
Τέλος του χρόνου η κατάργηση των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ
Ειδικότερα σύμφωνα με το νομοσχέδιο η κατάργηση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ προβλέπεται για τις 31 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή την τελευταία ημέρα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου. Επίσης στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Επιτροπών στους δήμους, από την 30ή Ιουνίου 2024. Από εκείνη την μέρα παύει η λειτουργία των περισσότερων από 600 σχολικών επιτροπών και των δημοτικών επιτροπών και οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στους οικείους δήμους.
Το προσωπικό των καταργούμενων φορέων μεταφέρεται στον δήμο και παρέχει τις υπηρεσίες του με την ίδια σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής, ενώ το μόνιμο προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες με τα προσόντα του οργανικές θέσεις ανά κατηγορία και κλάδο-ειδικότητα.
Το δε προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που απασχολείται κυρίως σε κοινωφελείς επιχειρήσεις, κατατάσσεται σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου-ειδικότητας, οι οποίες συστήνονται στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας του δήμου.
Δείτε ολοκληρο το άρθρο