Απάντηση στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στα πλαίσια στήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, που είναι κυρίως οι πλέον ευάλωτες στη φτώχεια, στις διακρίσεις και στον κοινωνικό αποκλεισμό, κατέθεσε το σχέδιο «Περιφερειακή Στρατηγική προώθησης της κοινωνικής ένταξης, καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», καλώντας να ανταποκριθούμε και να καταθέσουμε συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις (1).

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά του και αφού μελετήσαμε το σχέδιο επισημαίνουμε ιδιαίτερα το σημείο που αναφέρεται στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι - μητέρες (σελ. 227) (2)




Σύμφωνα με αυτό:



«Οι δικαιούχοι - μητέρες που θα ενταχθούν στη εν λόγω πράξη, θα πρέπει να πληρούν τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) να εργάζονται στην Ελλάδα ως μισθωτές ή αυτοαπασχολούμενες ή αυτοαπασχολούμενες στον πρωτογενή τομέα, ή

β) να συμμετέχουν σε Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ).

γ) να είναι άνεργες, οι οποίες διαθέτουν Δελτίο Ανεργίας σε ισχύ και αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ. ή

δ) να είναι άνεργες και να λαμβάνουν ή να έχουν λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον Ο.Α.Ε.Δ. οποιαδήποτε χρονική περίοδο κατά τους τελευταίους 24 μήνες προ της δημοσίευσης της παρούσας Πρόσκλησης.

ε) να μην έχει οικογενειακό εισόδημα (η ίδια και ο σύζυγός της άνω των 6.000 ?)»



Θα θέλαμε να σταθούμε και να σχολιάσουμε την παράγραφο (ε΄) η οποία και πιστεύουμε ότι εισάγει ένα τελείως μα τελείως άδικο κριτήριο, σε σημείο μάλιστα που μπορεί να θεωρηθεί και εμπαιγμός ακόμη τόσο προς τη μητέρα όσο και προς την οικογένεια γενικότερα, με τις προϋποθέσεις που θέτει.

Το ποσό των 6.000 ευρώ (500 ευρώ μηνιαίος μισθός) ως ανώτατο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα «....να μην έχει οικογενειακό εισόδημα (η ίδια και ο σύζυγός της άνω των 6.000 ?)....» προκειμένου το/τα παιδιά να μπορούν να ενταχθούν στους δικαιούχους του προγράμματος φροντίδας και φιλοξενίας στους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΔΑΠ είναι απαγορευτικό για τη μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού. Μπορεί η ΕΕΤΑΑ να αναφέρει στα στατιστικά της στοιχεία ότι αφορά το 35% του πληθυσμού, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να ισχύει ως κοινός κανόνας στα χωριά και στις πόλεις, στις αστικές και στις παραμεθόριες περιοχές, στην ηπειρωτική και στη νησιωτική Ελλάδα κλπ. Συνεπώς αποτελεί μια αυθαίρετη, κατά την άποψή μας, γενικότητα, γιατί δεν λαμβάνει καθόλου τα επιμέρους ιδιαίτερα στοιχεία της κάθε περιοχής, που είναι ριζικά διαφορετικά μεταξύ τους και τα οποία αυξομειώνουν το παραπάνω ποσοστό.



Θα αναφέρουμε δύο ενδεικτικά παραδείγματα για να γίνουν αντιληπτές οι ενστάσεις μας, παραθέτοντας ταυτόχρονα και τους προβληματισμούς που γεννιούνται από αυτά:



1.    Η μητέρα μιας μονογονεικής οικογένειας (διαζευγμένη ή μη) πληροί τα παραπάνω κριτήρια πλην του (ε΄) αλλά αμείβεται με το «δυσθεώρητο» ποσό των 600 ευρώ μηνιαίως (7.200 ευρώ ετησίως), θα χρειασθεί να παραιτηθεί από την εργασία της, παραμένοντας στο σπίτι να μεγαλώσει το/τα παιδιά της, χωρίς πλέον κανένα εισόδημα. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμούμε την ανεργία, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι βρισκόμαστε δίπλα στη μάνα αυτή, ή μήπως οδηγούμε τόσο αυτή όσο και τα παιδιά της στην απελπισία; Μήπως με τις ενέργειές μας τη σπρώχνουμε έμμεσα, για να μη πούμε την οδηγούμε με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοχειρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ίδια, το μέλλον των παιδιών της και του τόπου μας;

2.    Εφόσον εργάζονται τόσο η μητέρα όσο και ο σύζυγός της και αμείβονται π.χ. με 300 ευρώ μηνιαίως ο καθένας, ήτοι 7.200 ευρώ οι δύο μαζί ετησίως, πρέπει να εξαναγκασθεί ο ένας από αυτούς σε παραίτηση από τη δουλειά του και να μείνει στο σπίτι μεγαλώνοντας τα παιδιά, προκειμένου να τηρηθούν οι προϋποθέσεις της παραγράφου (ε΄). Με το μέτρο αυτό μόνο η ανεργία δεν καταπολεμάται, γιατί υποχρεώνουμε στην ουσία τον έναν από τους δύο γονείς να ακολουθήσει το δρόμο προς το σπίτι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα εναπομείναντα ετήσια έσοδα των 3.600 ευρώ δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος πολίτης αυτής της Χώρας να θεωρεί ότι αρκούν για να συντηρηθεί αυτή η τριμελής, τετραμελής ή και πολυμελής ακόμη οικογένεια.



Κύριε Περιφερειάρχη.....



Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να σκεφτούμε ότι συνεχίζονται οι ίδιες πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή μας κατάσταση. Τις πολιτικές εκείνων που ενώ αρχικά, αναφερόμενοι στις Προνοιακές αυτές δομές, έκαναν λόγο για «.....γέφυρες ζωής και δημιουργίας....» (3) υπόσχονταν αργότερα, από το βήμα της Δ.Ε.Θ, ότι θα αγωνισθούν «....να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαζόμενος σε κάθε οικογένεια....»!!! (4) Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να σκεφτούμε ότι κάτι τέτοιο «μεθοδεύεται» με το υπό διαβούλευση κείμενο και το «αστρονομικό» ποσό των 6.000 ευρώ ανά οικογένεια. Δε θέλουμε σε καμία απολύτως περίπτωση να πιστέψουμε ότι με το μέτρο αυτό επιδιώκεται συνειδητά να πληγεί η οικογένεια, ο Πυλώνας εκείνος της κοινωνίας, που κατά την κυρίαρχη άποψη αποτελεί το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο προπύργιο, που ακόμη ανθίσταται στη ισοπέδωση και στην καταστροφή.



Γι΄ αυτό κύριε Απόστολε Τζιτζικώστα, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κύριοι Αντιπεριφερειάρχες, κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, σκύψτε στο πρόβλημα και αποδείξτε έμπρακτα ότι στηρίζετε τη χειμαζόμενη οικογένεια στην περιοχή ευθύνης σας. Σταθείτε δίπλα της, συνοδοιπόροι στον δύσκολο αγώνα της, δίνοντας χέρι βοήθειας να ξεπεράσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει με τις λανθασμένες πολιτικές τακτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, χωρίς να γίνετε προσωπικά υπεύθυνοι να προστεθεί μία ακόμη.

Γιατί τελικά η ιστορία είναι αυτή που θα κρίνει αν συμπεριφερθήκατε σαν προστάτες και συναγωνιστές και πάντοτε με αδελφική αγάπη στην οικογένεια του γείτονα, του συγχωριανού, του συμπολίτη της Πατρίδας σας και όχι ως «εκτελεστές» της. 
Απάντηση στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα Απάντηση στο κάλεσμα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα Reviewed by G.Anesto on Μαρτίου 09, 2015 Rating: 5
Από το Blogger.