Συμφωνία με θεσμούς: Τρεις «σταθερές» & δύο «μεταβλητές» για τους συμβασιούχους



Τρεις «σταθερές» αλλά και δύο «μεταβλητές» έχει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς αναφορικά με την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία σημεία τα οποία έχουν συμφωνηθεί σε σχέση με την μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου είναι:
-Το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται μέσα σε συγκεκριμένο δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι το δημοσιονομικό κόστος για το Δημόσιο πρέπει να βρίσκεται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια.
-Η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης από την οποία θα εξαρτηθεί και η διαδικασία μονιμοποίησης των συμβασιούχων θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλη Μαΐου ή το πολύ το πρώτο 15νθημερο του Ιούνιου.
-Η μετατροπή συμβάσεων θα αφορά μόνο αυτούς τους συμβασιούχους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Οι δύο «μεταβλητές»
Ωστόσο, στη συμφωνία υπάρχουν πολύ σημαντικές «μεταβλητές» που δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί και πρόκειται να συζητηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών μας το επόμενο διάστημα και, βεβαίως, μετά την ολοκλήρωση της χαρτογράφησης. Οι συγκεκριμένες μεταβλητές αφορούν:
-Το αν οι προσλήψεις των συμβασιούχων θα εμπίπτουν στον περιορισμό του 1 προς 4 για φέτος (1 προς 3 για το 2018), δηλαδή, μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις ή τρεις αποχωρήσεις. Η συμφωνία για το συγκεκριμένο σημείο είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς στην περίπτωση που αποφασιστεί ότι θα εμπίπτουν, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία, οι δυνατότητες για μονιμοποίηση συμβασιούχων θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένες.
-Με ποιον τρόπο θα γίνει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν θα συζητηθεί μόνο με τους θεσμούς αλλά, κυρίως, με νομικούς ώστε να αποφευχθούν θέματα αντισυνταγματικότητας: Δηλαδή, με δεδομένη τη συμφωνία για ενίσχυση του ρόλου του ΑΣΕΠ, αν θα πρόκειται για «κλειστούς» διαγωνισμούς  της Ανεξάρτητης Αρχής στους οποίους θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής μόνο όσοι εργάζονται σήμερα, για «ανοιχτούς» διαγωνισμούς που θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής και άλλοι ενδιαφερόμενοι ή συνδυασμός και των δύο. Παράλληλα, πλην του κριτηρίου των πάγιων και διαρκών αναγκών, στην παρούσα  φάση των συζητήσεων με τους θεσμούς, δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι τα υπόλοιπα κριτήρια, ούτε καν το θέμα το χρόνου.
Το «ταβάνι» και οι εξαιρέσεις
Σύμφωνα με την συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ο αριθμός των συμβασιούχων πρέπει να μειωθεί σταδιακά από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, πλην των συμβασιούχων σε προσφυγικές υπηρεσίες ή άλλες ειδικές περιπτώσεις όπως οι φυσικές καταστροφές, ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου, θα εξαιρούνται και οι συνάδελφοί τους που πληρώνονται από Συγχρηματοδοτούμενα μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω Ανταποδοτικών τελών ή μέσω Αντιτίμου ή πρόκειται για θέσεις Αυτοχρηματοδοτούμενες.
Πηγή: aftodioikisi.gr
Συμφωνία με θεσμούς: Τρεις «σταθερές» & δύο «μεταβλητές» για τους συμβασιούχους Συμφωνία με θεσμούς: Τρεις «σταθερές» & δύο «μεταβλητές» για τους συμβασιούχους Reviewed by G.Anesto on Μαΐου 04, 2017 Rating: 5
Από το Blogger.