ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ 50.000 ΝΗΠΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  • 9:24:00 μ.μ.
  • By Giannis Anestopoulos
  • 0 Comments
Εκτός του προγράμματος επιδότησης του ΕΣΠΑ μένουν επιπλέον 10.000 παιδιά-Πάνω από 10.000 -12.000 υπολογίζονται στην Κεντρική Μακεδονία

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και της ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ (10.7.2017)
Απόγνωση προκαλεί σε πολλές οικογένειες ο αποκλεισμός χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς τη σχολική περίοδο 2017-2018. Τα νήπια που μένουν εκτός του χρηματοδοτούμενου προγράμματος ξεπερνούν τις 40.000 πανελλαδικά, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία υπολογίζονται σε περίπου 12.000. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αυτοδιοίκησης ο αριθμός αυτός θα ανέλθει στις 50.00052.000 λόγω της λανθασμένης κατανομής των θέσεων ανά τη χώρα.
Τα παιδιά αποκλείονται, παρότι οι οικογένειες τους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, για να λάβουν το πολυπόθητο voucher, που ισοδύναμε! με μία θέση σε δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό που μετέχει στο πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι voucher για τη νέα περίοδο είναι 92.231 έναντι 84.800 την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο, από τα 92.000 voucher πάνω από 10.000 -12.000 δεν θα έχουν αντίκρισμα, δηλαδή δεν θα αντιστοιχούν σε διαθέσιμες θέσεις. Ως εκ τούτου τα παιδιά τα οποία θα επωφεληθούν του προγράμματος θα είναι περίπου 80.000 σε όλη τη χώρα.
Για παράδειγμα στη Λήμνο, στο Καστελόριζο και σε άλλες ακριτικές περιοχές μπορεί οι προσφερόμενες θέσεις να φτάνουν τις 20 ή 30 στους οικείους δημοτικούς ή ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα voucher που δίνονται να είναι περί τα 100. «Όταν εκεί ως πολιτεία μοιράζεις 100 vouchers, δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν, γιατί δεν υπάρχουν προσφερόμενες θέσεις, οπότε αυτές θα μείνουν στον αέρα», εξηγεί ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Τ.Α. δεν αμφισβήτησε τα 92.000 vouchers, γιατί αυτό προβλέπεται και από την προκήρυξη με βάση τον προϋπολογισμό. «Ωστόσο μοιράστηκαν οριζόντια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προσφερόμενες θέσεις», σημείωσε ο κ. Δανιηλίδης και πρόσθεσε ότι δυστυχώς η πολιτεία δεν έλαβε υπόψη τις εισηγήσεις της αυτοδιοίκησης και όρισε τον προϋπολογισμό στα 205 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας 92.000 vouchers. «Από αυτά όμως περίπου 12.000 δεν θα έχουν αντιστοίχηση και επομένως θα πάμε στην τοποθέτηση περίπου 80.000 παιδιών.
Αν από τις 133.983 υποβληθείσες αιτήσεις που είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και όρους αφαιρεθούν οι 80.000, οι οποίες λαμβάνουν το εισιτήριο εισόδου στους παιδικούς σταθμούς, η διαφορά είναι 53.000 παιδιά, τα οποία, παρότι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις, μένουν εκτός», διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ Θ. ΦΩΤΙΟΥ 
ΤΑ ΒΕΛΗ ΤΟΥΣ εναντίον της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου για το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς εξαπολύουν οι δήμαρχοι.
Η κ. Φωτίου, μιλώντας προ ημερών σε ραδιοφωνικό σταθμό, ζήτησε οι δήμαρχοι να μην εκμεταλλεύονται πολιτικά ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ενώ τους κατηγόρησε ότι δεν ιδρύουν νέους παιδικούς σταθμούς. «Τους καλέσαμε από πέρυσι να βρούμε λύση. Δεν είναι καλό πράγμα να σπεκουλάρουν πολιτικά πάνω σε ένα θέμα, το οποίο υπήρχε τόσα χρόνια, το κρύβανε κάτω από το τραπέζι, όλα τα χρόνια της κρίσης, δεν έπαιρναν τα φτωχά παιδιά και προσπαθούσαν να πουν ότι τότε ήταν όλα καλά», τόνισε η υπουργός. 
Σκληρή ήταν η απάντηση των δημάρχων, οι οποίοι μέσω της ΚΕΔΕ δήλωσαν ότι «η κ. Φωτίου ακολουθεί την ίδια τακτική με άλλα μέλη της σημερινής κυβέρνησης, όταν αναδεικνύεται η πολιτική τους ανεπάρκεια. Ρίχνουν τις ευθύνες τους στους άλλους. Στην περίπτωσή της η κ. Φωτίου εγκαλεί ψευδώς τους δημάρχους, γιατί δεν ιδρύουν, όπως ισχυρίζεται, νέους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι δήμοι δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους, για να δημιουργήσουν νέους παιδικούς σταθμούς».
Από την πλευρά της πάντως η ΕΕΤΑΑ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ανακατανομή των voucher που δεν θα χρησιμοποιηθούν τέλη του Σεπτέμβρη, με στόχο να καλυφθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δομών. «Έτσι πιστεύουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ωφελούμενων θα προσεγγίσει τις 100.000 έναντι 91.000 της περσινής χρονιάς», σημειώνει η διοίκησή της. 
Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υπουργού Θ. Φωτίου, η οποία είπε ότι, «αν το Σεπτέμβρη υπάρχουν vouchers που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, όπως έγινε και πέρυσι, σε αυτήν την περίπτωση το ισόποσο νούμερο vouchers, χωρίς να πάρουμε από τις μητέρες όσα έχουμε ήδη δώσει, γιατί μπορεί να βρουν αργότερα θέση σε παιδικό σταθμό, για το ισόποσο νούμερο vouchers και όσα εκατομμύρια δεν ενεργοποιήθηκαν, τα ξαναδίνουμε επιπλέον».

Κεντρική Μακεδονία: η σφαγή σε αριθμούς 
Για την περίοδο 2017-2018 υποβλήθηκαν πανελλαδικά 147.773 αιτήσεις (έναντι 132.859 την περσινή περίοδο, αύξηση 11,23%) και από αυτές κρίθηκαν έγκυρες οι 132.983. Με δεδομένη όμως την εγκριθείσα δαπάνη του προγράμματος, που ανέρχεται στα 205.000.000ευρώ, voucher λαμβάνουν μόνον οι οικογένειες των 92.231 παιδιών. Έτσι αποκλείονται 40.000 παιδιά, οι γονείς των οποίων αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.
Στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, αυτών που αντιστοιχούν σε παιδιά (πολλές αιτήσεις αφορούν δύο και τρία παιδιά) και αυτών που λαμβάνουν το πολυπόθητο voucher.
Ειδικότερα: Στην Ημαθία υποβλήθηκαν 1.391 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 1.674 παιδιά και οι ωφελούμενοι είναι μόλις 966.
Μεγάλο μαχαίρι έπεσε και στη Θεσσαλονίκη, όπου υποβλήθηκαν 18.779 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε 25.518 παιδιά και ωφελούνται μόνο 11.934. Στο Κιλκίς υποβλήθηκαν 1.531 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 2.248 νήπια και ωφελούνται τα 851.
Στην Πέλλα υποβλήθηκαν 1.716 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 2.275 παιδιά και οι ωφελούμενοι είναι 1.174. Στην Πιερία υποβλήθηκαν 1.250 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 1.536 παιδιά, ενώ ωφελούνται 851.
Στις Σέρρες υποβλήθηκαν 3.152 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 4.441 νήπια και ωφελούνται 2.078. Στη Χαλκιδική υποβλήθηκαν 1.750 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε 2.381 παιδιά, από τα οποία ωφελούνται μόλις 1.074.
Η αυτοδιοίκηση ζητά άμεσα σχέδιο σωτηρίας 
Με δεδομένες τις εξελίξεις, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τους χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, η αυτοδιοίκηση ζητά άμεσα από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε σχέδιο σωτηρίας, που θα προβλέπει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.
Από την πλευρά του μάλιστα ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ Σ. Δανιηλίδης θα εισηγηθεί στο αρμόδιο υπουργείο να κρατηθούν τα 10.000- 12.000 vouchers που δεν έχουν αντιστοίχηση και με μία προσθήκη επιπλέον 13.000- 15.000 να καλυφθεί μεγάλος αριθμός παιδιών που σήμερα μένουν εκτός. «Αυτό όμως πρέπει να γίνει άμεσα, εντός του Ιουλίου, και όπου έγινε σύζευξη με τα vouchers, καλώς, διαφορετικά τα εισιτήρια να δοθούν σε περιοχές που έχουν μεγάλες ανάγκες. Τα επιπλέον vouchers πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις προσφερόμενες θέσεις», επισημαίνει ο κ. Δανιηλίδης. Εξηγεί μάλιστα ότι το σύστημα της ΕΕΤΑΑ έχει απολύτως καταγεγραμμένες τις προσφερόμενες θέσεις στις δομές.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του προγράμματος, η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι είναι λίγα τα 205 εκατ. ευρώ και απαιτούνται επιπλέον 95 εκατ., για να μη μείνει ούτε ένα παιδί εκτός σταθμών.
Παράλληλα θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων παιδικών σταθμών, με γεωγραφική στόχευση, ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών. "Δεν είναι δυνατόν αυτή τη δύσκολη περίοδο, που δοκιμάζονται οι αντοχές δεκάδων χιλιάδων οικογενειών, να μένουν εκτός παιδικών σταθμών πάνω από 40.000 παιδιά", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ηγεσία της ΚΕΔΕ.

Πηγή:makthes.gr

You Might Also Like

0 σχόλια