Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ.Λιβάνιος, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, κ.Συντυχάκη, αναφέρθηκε για ακόμα μία φορά στο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων.
Από την πρώτη του φράση ("..ιδανικά θέλουμε να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και να συνεχίσει να χρηματοδοτείται από τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης..") ο Υφυπουργός κατέστησε σαφές πως η Κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε μόνιμη λύση για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, όπως είχε δημόσια δεσμευτεί η ΝΔ προεκλογικά, αλλά επιλέγει τη διατήρηση του επισφαλούς, σπάταλου, ανομοιόμορφου, άδικου και αναποτελεσματικού συστήματος χρηματοδότησης μέσω των voucher που επιβάλλεται λόγω της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης. Της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης η οποία βαίνει συνεχώς μειούμενη και πλέον κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά ποσοστά σε σχέση με το σκέλος των εθνικών πόρων, οι οποίοι αποτελούν πλέον το 80% της συνολικής χρηματοδότησης της δράσης "Εναρμόνιση Οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής". Μιλάμε ουσιαστικά για ένα σχεδόν αμιγώς εθνικά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα πλέον, για το οποίο δεν μπορεί η χώρα μας να επιλέξει το σύστημα διαχείρισης και διανομής των πόρων, αλλά αντίθετα είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε αποκλειστικά ένα στρεβλό σύστημα (voucher) που επιβάλει η Ε.Ε., ως "συγχρηματοδότης".
Η Κυβέρνηση επιλέγει αντί της μόνιμης λύσης, της θωράκισης της λειτουργίας των δημοτικών ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και της αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων μέσω μονιμοποίησης του υπηρετούντος προσωπικού, τη διαιώνιση της εργασιακής ανασφάλειας και "ομηρείας" του προσωπικού, παρουσιάζοντας ως επιτυχία το ότι η συνέχιση της χρηματοδότησης των Δομών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος δίνει τη δυνατότητα να ανανεωθούν "αυτομάτως" οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων για άλλον έναν χρόνο.
Απαντώντας ο κ.Λιβάνιος είπε χαρακτηριστικά:
"Δεν υπάρχει κανένας σε αυτή την Αίθουσα που να διαφωνεί ότι τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΠΑ-ΜΕΑ είναι απαραίτητες δομές και για τα παιδιά και για τους γονείς, ιδίως γι’ αυτούς οι οποίοι εργάζονται πολλές ώρες και δεν έχουν την πολυτέλεια να αφιερώσουν χρόνο στα παιδιά τους.
Επομένως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δική μας πρόθεση και βούληση -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- είναι να συνεχιστεί από ευρωπαϊκούς πόρους η χρηματοδότηση. Σε διαφορετική περίπτωση, ξεκάθαρα το λέμε ότι τα προγράμματα θα συνεχιστούν ακόμη και αν χρειαστεί να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος έχει συγκεκριμένες αντοχές, όπως γνωρίζετε.
Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μας δίνει τη δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης συμβάσεων. Σε περίπτωση που δεν συμβεί, θα δούμε εναλλακτικούς τρόπους κατά προτεραιότητα πρόσληψης των υπαλλήλων οι οποίοι έχουν συγκεκριμένη εμπειρία."
Σχόλιο ΠΑΣΕΚΔΑΠ:
Η απάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ.Λιβάνιου πραγματικά απογοήτευσε τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων, καθώς στην ουσία τους ανακοίνωσε την διαιώνιση της ισχύουσας κατάστασης εργασιακής ανασφάλειας και ιδιότυπης πολυεπίπεδης "ομηρείας", διατηρώντας το παράδοξο καθεστώς των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που ανανεώνονται διαρκώς για πάρα πολλά χρόνια. Εργαζόμενοι με 7-8, ακόμα και 18 έτη αδιάκοπης εργασίας, οι οποίοι αντιμετωπίζονται τόσα χρόνια ως έκτακτο, προσωρινό προσωπικό, ενώ πρακτικά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Δήμων.
Στην εργασιακή ανασφάλεια, έρχεται να προστεθεί και ο ορατός κίνδυνος της χρηματοδοτικής καθίζησης καθώς, όπως όλα δείχνουν, την επόμενη χρονιά (2020-2021) ο συνδυασμός των περιορισμένων-συγκεκριμένων πόρων που διατίθενται για τα ΚΔΑΠ/ΚΔΑΠ-ΜΕΑ αφενός, με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ιδιωτικών Δομών αφετέρου, θα έχει σαν αποτέλεσμα τα διατιθέμενα vouchers να "μοιραστούν" σε περισσότερες Δομές πανελλαδικά, οπότε μοιραία θα σημειωθεί μία οριζόντια μείωση των εγγραφών παιδιών κατόχων voucher ανά Δομή, κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε μείωση του ποσού της ετήσιας χρηματοδότησης για κάθε Δομή. Οι Δημοτικές Δομές μικρής και μεσαίας δυναμικότητας, που δεν αποτελούν ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά δημόσιες Δομές δωρεάν παροχής ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών δημιουργικής απασχόλησης, θα είναι οι πρώτες που θα πληγούν καίρια και θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Την παραπάνω πραγματικότητα έχουν αντιληφθεί και τα έμπειρα στελέχη της αυτοδιοίκησης, γεγονός που τους οδήγησε στην έκδοση δεκάδων ομόφωνων αποφάσεων τόσο της ΚΕΔΕ, όσο και των ΠΕΔ και των Δημοτικών Συμβουλίων, μέσω των οποίων διεκδικούν, μαζί με τους εργαζόμενους, τη διασφάλιση της μόνιμης λειτουργίας των Δομών, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μονιμοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού.
Το μήνυμά μας προς την Κυβέρνηση είναι το εξής:
- Οι εθνικοί πόροι που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των Δομών υπάρχουν και διατίθενται ήδη εντός της "Εναρμόνισης". Πρακτικά, αυτό που προτείνουμε είναι ένα διαφορετικό σύστημα χρηματοδότησης με εθνικούς πόρους το οποίο θα διασφαλίζει την αδιάκοπη και ομαλή λειτουργία των δημοτικών δομών, θα αποφέρει εξοικονόμηση πόρων και θα επιτρέπει την εργασία του προσωπικού με μόνιμη σχέση.
- Οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για πάρα πολλά συναπτά έτη καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες
- Οι κίνδυνοι που διαφαίνονται για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, είναι μεγάλοι και σοβαροί, αν διατηρηθεί το ισχύον σύστημα χρηματοδότησης και λειτουργίας
- Η Πολιτεία οφείλει να θωρακίσει τη λειτουργία των δημοτικών Δομών με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό
- Οι ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν στις πιο ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες της χώρας μας είναι πολύ σημαντικές τόσο για τα ίδια τα παιδιά και παιδιά/άτομα με αναπηρία όσο και για τις οικογένειές τους
- Τα παραπάνω αιτήματα έχουν αγκαλιαστεί από ολόκληρη την κοινωνία, τους γονείς-ωφελούμενους, τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, το αναπηρικό κίνημα και σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο.
Και επειδή από την απογοήτευση προτιμάμε την αισιοδοξία, θέλοντας να βλέπουμε το ποτήρι πάντα μισογεμάτο, μπορούμε να χαιρετίσουμε τη σημερινή δέσμευση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ.Λιβάνιου για την δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεών μας για ένα χρόνο ακόμα, με την προϋπόθεση πως αυτός ο χρόνος θα αξιοποιηθεί από την Κυβέρνηση ως διάστημα-"γέφυρα" για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στη μονιμοποίηση του θεσμού.
Πρόκειται για μία ούτως ή άλλως χρονοβόρα διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και κυρίως η επαρκής συνέχιση της χρηματοδότησης των Δομών μέσω της συγχρηματοδοτούμενης Δράσης "Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής", έως ότου ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την επόμενη σχολική περίοδο, θα πρέπει να διασφαλιστεί με νόμο και η συνέχιση της απασχόλησης του ήδη υπηρετούντος προσωπικού μέχρι και την ολοκλήρωση των διαδικασιών μονιμοποίησης του θεσμού και των εργαζομένων. Είναι πολύ σημαντικό την επόμενη χρονιά, για την οποία δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός, να ισχύσουν οι εξής διασφαλίσεις:
1. Να παραμείνουν τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ εντός του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος.
2. Να μην μειωθεί η αξία των voucher των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
3. Να καλύπτεται η δυναμικότητα των Δομών (ειδικά των μικρών και μεσαίων δομών) με παιδιά κατόχους voucher, δηλαδή να εξασφαλιστεί η χορήγηση voucher σε όλα τα παιδιά που οι οικογένειές τους πληρούν τα κριτήρια της Δράσης, ώστε να μην κινδυνεύουν οι δομές με μείωση της ετήσιας χρηματοδότησής τους, μέσω εγγραφής λιγότερων παιδιών κατόχων voucher.
4. Να εξακολουθήσει να χορηγείται πλήρες voucher και στις δύο (4ωρες) βάρδιες λειτουργίας των ΚΔΑΠ.
5. Να θωρακιστούν με νομοθετική παρέμβαση οι ανανεώσεις των συμβάσεων του προσωπικού των Δομών, όπως ακριβώς συνέβαινε τα τελευταία χρόνια με το προσωπικό του Βοήθεια στο Σπίτι, το οποίο ανανεωνόταν κεντρικά και πανελλαδικά με Κ.Υ.Α. και όχι με κατά τόπους ανανεώσεις συμβάσεων ανά Δήμο.
Στις καλένδες οποιαδήποτε σκέψη μονιμοποίησης των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ
Reviewed by G.Anesto
on
Μαρτίου 06, 2020
Rating: