Δ. Καφαντάρης: «Να προχωρήσει η μονιμοποίηση των παλαιών υπαλλήλων των ΚΔΑΠ»



Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης μιλάει στο in.gr για τα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών)

Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ιδρύθηκαν από τους δήμους της χώρας αρχικά και η ιστορία τους αρχίζει πριν 24 χρόνια όταν εγκαινιάστηκαν τα πρώτα. Παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών απασχολούνται με δημιουργικούς τρόπους από εξιδεικευμένο προσωπικό με σκοπό να καλύψουν τον ελεύθερο χρόνο τους αναπτύσσοντας παράλληλα τις ικανότητες τους. Η λειτουργία τους συνεχίζεται και τις περιόδους που τα σχολεία είναι κλειστά γεγονός που αυξάνει την αναγκαιότητα ύπαρξης τους βοηθώντας τα παιδιά να βρίσκονται σε ένα περιβάλλον έντονης κοινωνικοποίησης αλλά και δημιουργίας. Επίσης, στην Ελλάδα λειτουργούν και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών τα ΚΔΑΠμεΑ που υποδέχονται παιδιά με αναπηρία και νοητική στέρηση, με το όριο ηλικίας να μην ισχύει. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από δραστηριότητες όπως τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τη μουσικοκινητική αγωγή, τα εργαστήρια αρχιτεκτονικής, το θέατρο, τη γυμναστική, την ρομποτική και πλήθος άλλων να συνεργάζονται και να ανακαλύπτουν τις δεξιότητες τους. Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ είναι πτυχιούχοι καθηγητές, κοινωνικοί λειτουργοί, θεατρολόγοι, μουσικοί και άλλων ειδικοτήτων.
Σήμερα λειτουργούν και ιδιωτικά ΚΔΑΠ. Μεγάλο θέμα για το προσωπικό των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜεΑ, είναι η πιθανότητα απένταξης τους από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είτε η μείωση των πόρων που θα έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση ή ακόμη και την κατάργηση κάποιων εξ΄αυτών. Ο υφυπουργός εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος έχει δηλώσει πως είναι απαραίτητες δομές που ιδανικά η χρηματοδότηση τους να προέρχεται από ευρωπαικά προγράμματα ώστε να μην επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Τονίζει πως είτε από ευρωπαϊκά είτε από κρατικά κεφάλαια τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜεΑ θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Για τους συμβασιούχους εργαζομένους το καλό σενάριο είναι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.  ¨Σε συνεργασία με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας νομίζω πως θα πετύχουμε την ένταξη της χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Εναρμόνησης Οικογενειακής Ζωής” για την επόμενη προγραμματική περίοδο και το επόμενο σχολικό έτος. Αυτό δίνει την δυνατότητα ως ευρωπαϊκό πρόγραμμα αυτομάτως να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων για ένα χρόνο. Σε περίπτωση που δεν συμβεί θα δούμε εναλλακτικούς τρόπους πρόσληψης υπαλλήλων που κατά προτεραιότητα έχουν συγκεκριμένη εμπειρία” έχει δηλώσει ο κ. Λιβάνιος απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή. Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης θεωρεί τον θεσμό των ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠΜεΑ ύψιστης σημασίας για την κοινωνία.
Κύριε Καφαντάρη, πόσο σημαντική είναι η συμβολή των ΚΔΑΠ;
Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι τα ΚΔΑΠ στην λειτουργική τους πορεία , από την δημιουργία τους μέχρι σήμερα, έχουν αναδειχθεί σε δομικούς πυλώνες μιας σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο της συνολικής λειτουργίας των ΟΤΑ..
Η αξία των ΚΔΑΠ είναι πολύ – επίπεδη.
Αφενός αποτελούν χώρους πραγματικής δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, με σύνθετες δραστηριότητες, μαθησιακές, πολιτιστικές και αθλητικές, με την ταυτόχρονη ασφαλή φύλαξη τους .
Αφετέρου, εναρμονισμένα με την οικογενειακή αλλά και επαγγελματική ζωή των γονέων, εξασφαλίζουν στον μέγιστο βαθμό την δυνατότητα- για παράδειγμα στην μητέρα – να αναζητήσει εργασία σε περίπτωση ανεργίας ή να κρατήσει την υφιστάμενη εργασία της αδιατάρακτα, συμβάλλοντας καταλυτικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενισχύοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τα πολλαπλά οφέλη που παράγουν για την κοινωνία μας , μάλιστα κάτω από τις παρούσες συνθήκες , με τα αυξανόμενα προβλήματα και με δεδομένη την οικονομική αστάθεια.
Τι γίνεται με την χρηματοδότηση του προγράμματος διότι ήδη επικρατεί μεγάλη ανησυχία;
Αξίζει να τονισθεί ότι με βάση τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν την συνολική χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που φθάνουν και το 60%, η αύξηση της χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ και για τα επόμενα χρόνια, αποτελεί αναμφισβήτητη ανάγκη.
Επιπλέον να σημειώσουμε ότι με το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ οι Δήμοι μέσω των Δομών των ΚΔΑΠ κράτησαν αλώβητο το κοινωνικό τους σκοπό και κατάφεραν  να επιτελέσουν ουσιαστικό έργο απέναντι στους Δημότες, ανακουφίζοντας τις ελληνικές χειμαζόμενες οικογένειες, με δράσεις  που αποτυπώνονται στον ΟΕΥ των Δήμων αλλά και τους σκοπούς τους και που όμως λόγω έλλειψης χρημάτων δεν θα ήταν δυνατόν να τους πραγματοποιήσουν.
Ταυτόχρονα, εξασφαλίζεται η πρόσληψη προσωπικού, αφού η πρόσληψη προσωπικού από Ευρωπαϊκά προγράμματα, εξαιρείται από την απαγόρευση, ωστόσο να υπογραμμισθεί ότι αμβλύνει το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.
Ως εκ τούτου είναι σημαντικό εργαλείο για τους Δήμους η παραμονή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα της Εναρμόνισης, τόσο των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών,  όσο  και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ .
Οι αναγκαιότητες καθορίζονται από τα πραγματικά δεδομένα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως Κράτος, ως Αυτοδιοίκηση και ως Κοινωνία και αυτές επιβάλλουν, ιδιαίτερα σήμερα, την αποτροπή κάθε ενδεχομένου περί μη συνέχισης της λειτουργίας τους.
Απεναντίας, πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους, μέσα από την ύπαρξη ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, συμβατού με τον ανταγωνισμό, με δεδομένη την ύπαρξη πολλών ιδιωτικών ΚΔΑΠ ανά την Ελλάδα,  με ευέλικτες συμβάσεις εργασίες και συνεργασίες με ιδιώτες αλλά και πιο ευέλικτη διαδικασία προμηθειών.
Επίσης πρέπει επιτέλους να υπάρχει μία κοινή αντιμετώπιση σε όλη την χώρα για την αδειοδότηση των δομών των ΚΔΑΠ.
Ακόμη, να επεκταθεί το πρόγραμμα στους Δημοσίους υπαλλήλους με λήψη ενός κουπονιού – βοηθήματος
Να προχωρήσει η μονιμοποίηση των παλαιών υπαλλήλων των ΚΔΑΠ (ορισμένοι δουλεύουν πάνω από 12 χρόνια και προσπαθούν να γίνουν Αορίστου με Αγωγές). Στα ΚΔΑΠ σήμερα δουλεύουν πάνω από 2.200 υπάλληλοι, και είναι μονόδρομος εάν θέλουμε να λειτουργούν οι δομές αυτές .
 Την επέκταση του Προγράμματος για την Προγραμματική περίοδο 2021-2027, με άμεση διαβούλευση από τώρα με την ΚΕΔΕ και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ισόρροπη επέκταση των ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε γεωγραφικές ενότητες της Χώρας , στην βάση της διερεύνησης των υπαρκτών αναγκών
Ο περιορισμός της γραφειοκρατικής διαδικασίας υποστήριξης του ως άνω Προγράμματος από φέτος κιόλας, γιατί πρέπει να επισημανθεί ότι ο πολίτης πρέπει να μπορεί να αιτείται ηλεκτρονικά, και να μην ζητούνται χαρτιά που μπορούν να ληφθούν απευθείας από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Πρέπει επίσης να προβλεφθεί και η δυνατότητα υποστήριξης της ηλεκτρονικής αίτησης από αιτούσες μητέρες με απλό τρόπο , ειδικότερα σε επαρχιακούς δήμους, που δεν μπορούν να κάνουν την αίτησή τους μόνες τους και  να μπορεί να γίνεται μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων ή μέσω των ΚΕΠ. 
Τέλος και κάτω από την υφιστάμενη υγειονομική κρίση, της πανδημίας λόγω κορονοϊου πρέπει να αυξηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια να φθάσουν έως 40.000 Ευρώ ή ακόμη και να απαιτηθεί όλες οι αιτήσεις που θα γίνουν να γίνουν δεκτές ειδικά σε μια περίοδο που λέγεται ότι η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από το 2008 . Οφείλουμε να δώσουμε ανάσα στους πολίτες και να μπορούν όλες οι εξωσχολικές δραστηριότητες τους να γίνονται δωρεάν, ακόμη και με αύξηση του κόστους  του voucher .
Ως Αυτοδιοίκηση έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τον κοινωνικό χαρακτήρα του θεσμού, διατηρώντας όλες εκείνες τις κοινωνικές δομές που συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητας του Πολίτη.

Δ. Καφαντάρης: «Να προχωρήσει η μονιμοποίηση των παλαιών υπαλλήλων των ΚΔΑΠ» Δ. Καφαντάρης: «Να προχωρήσει η μονιμοποίηση των παλαιών υπαλλήλων των ΚΔΑΠ» Reviewed by G.Anesto on Απριλίου 02, 2020 Rating: 5
Από το Blogger.