Θύματα του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις ιδιωτικές δομές που ανθούν σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν να πέσουν τα 423 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και τα 75 ΚΔΑΠ μεΑ των δήμων, καθώς μοιράζονται κονδύλια από την ίδια ευρωπαϊκή «πίτα», μέσω των voucher που διανέμονται από το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Ήδη τα κέντρα που λειτουργούν οι ιδιώτες είναι πολύ περισσότερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ το πλαίσιο είναι καθ’ όλα ανταγωνιστικό με έξτρα προσφορές που γίνονται στους γονείς.
Δήμαρχοι και εργαζόμενοι εκτιμούν πως αν δεν αυξηθούν τα κονδύλια για τις δημοτικές δομές που φιλοξενούν περίπου 25.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο από τον επόμενο κιόλας Σεπτέμβριο, οδηγώντας παράλληλα στην ανεργία το προσωπικό που αριθμεί σε 2.200 άτομα. Αυτό, όπως λένε, σημαίνει ότι αν σήμερα τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ είναι περίπου 500 και τα παιδιά που φιλοξενούν φτάνουν τις 37.000, αύριο με το σταδιακό κλείσιμο των δημοτικών, θα απορροφήσουν την πλειοψηφία των παιδιών όπως και τα 2/3 τα των διαθέσιμων κονδυλίων.
Για αδυσώπητο ιδιωτικό τομέα της κερδοσκοπίας, που λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας και των δήμων, έκανε λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης (φωτ.), ο οποίος έθεσε το θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΕΔΚΜ, ενημερώνοντας σχετικά τους δημάρχους.
«Τα παιδιά που φιλοξενούνται στις ιδιωτικές δομές ξεπερνούν τις 36.500 και στους δήμους φτάνουν περίπου 25.000 στις δημοτικές δομές. Αν συνεχιστεί αυτό το πλαίσιο με τα voucher θα μηδενιστεί σιγά σιγά για τους δήμους και θα εκτιναχθεί στα ύψη ο ιδιωτικός τομέας» ανέφερε στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος κ. Δανιηλίδης, Για το λόγο αυτό όπως είπε, υπάρχουν σκέψεις από τα προηγούμενα χρόνια, να περιθωριοποιηθεί το πλαίσιο των ΚΔΑΠ.
«Εμείς ως αυτοδιοίκηση έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση που έγινε δεκτή στο δ.σ. της ΚΕΔΕ να υπάρξει ξεχωριστή διακριτή γραμμή προϋπολογισμού για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, επειδή ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί πολύ ανταγωνιστικά και επιχειρεί σε κάθε σχολή δραστηριοτήτων για παιδιά να την αδειοδοτεί και να την πιστοποιεί ως ΚΔΑΠ, φιλοξενώντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, στερώντας τις υπηρεσίες αυτές από τους δήμους» υπογράμμισε ο δήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΕΔΕ.
Το θέμα απασχόλησε προ ημερών και την ΚΕΔΕ, σε συνεδρίαση της οποίας συμμετείχε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη στους δημάρχους να παρέμβουν στα αρμόδια υπουργεία για την αύξηση της χρηματοδότησης. Στο πλευρό των εργαζομένων και της ενίσχυσης των δημοτικών ΚΔΑΠ, τάχθηκε στο δ.σ. της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μεΑ αναπτύσσονται ραγδαία, σε βάρος των δημοτικών.
«Δυστυχώς η χρηματοδότηση για τις δημοτικές και ιδιωτικές δομές που είναι περισσότερες, προέρχεται από την ίδια πηγή και για τη νέα χρονιά 2020-2021 τα κονδύλια θα είναι πολύ λιγότερα για τα ΚΔΑΠ των δήμων» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, Γιάννης Παπαχατζής, εξηγώντας ότι από το σύνολο των 280 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», της τρέχουσας χρονιάς, το οποίο καλύπτει και τους παιδικούς σταθμούς τα 97 εκατ. ευρώ αφορούν στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ μεΑ.
Οι δημοτικές δομές στο… περιθώριο
Όπως είπε ο ίδιος τα δυσάρεστα νέα είναι ότι για την επόμενη σχολική περίοδο 2020-2021 τα κονδύλια για τις δημοτικές δομές θα είναι λιγότερα, γεγονός που θα οδηγήσει σε λουκέτο πολλές από αυτές και χωρίς δουλειά εκατοντάδες εργαζόμενους.
«Σήμερα, πλέον, το 60% της συνολικής χρηματοδότησης για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, κατευθύνεται σε ιδιωτικές δομές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρά προβλήματα οι δημοτικές, καθώς οι πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι» υπογράμμισε ο κ. Παπαχατζής και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η δημιουργία και νέων ιδιωτικών ΚΔΑΠ, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 100 σε όλη τη χώρα. «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι εφόσον δεν υπάρχει ξεχωριστός κωδικός δαπάνης για τις δημοτικές δομές, θα ανθίσουν και άλλο οι ιδιωτικοί, θέτοντας στο περιθώριο αυτές των δήμων» σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα το ποσοστό χρηματοδότησης των ιδιωτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μεΑ αναμένεται να αυξηθεί σε βάρος των δημοτικών, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί το ίδιο μοντέλο τα επόμενα ένα δύο χρόνια οι περισσότερες δομές κινδυνεύουν με κλείσιμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους, παιδιά και γονείς.
Τα Κέντρα με αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, σήμερα το σύνολο των παιδιών σε δημοτικές και ιδιωτικές δομές ανέρχεται στα 67.000 παιδιά, ενώ οι δημοτικές δομές είναι 423 και 467 οι ιδιωτικές σε όλη τη χώρα. Τα ΚΔΑΠ μεΑ φτάνουν τα 75 και τα ιδιωτικά τα 57.
Τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές των δήμων ανέρχονται σε 24.117 και των ιδιωτικών τα 38.773. Αντίστοιχα 1.070 είναι τα παιδιά με ειδικές ικανότητες που απασχολούνται δημιουργικά στις δημοτικές δομές και 2.090 στις ιδιωτικές.
Κληθείς πάντως να απαντήσει ποιος είναι ο τρόπος για να διασωθούν οι δημοτικές δομές, πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων κ. Παπαχατζής, επισήμανε πως η μόνη λύση είναι η δημιουργία ενός αμιγώς εθνικού προγράμματος, από το οποίο δεν θα διεκδικεί τα ίδια κονδύλια ο ιδιώτης. «Θα ήταν επίσης σκόπιμο, προκειμένου να ενισχυθούν οι δομές και να μην χάσουν τις θέσεις τους οι εργαζόμενοι, να υπάρξει για τα δημοτικά ΚΔΑΠ ένα μοντέλο ανάλογο με το ‘Βοήθεια στο Σπίτι’ για μονιμοποίηση του προγράμματος και του προσωπικού».
Αγωνία και μια δωρεάν θέση σε παιδικούς σταθμούς
Στις επόμενες ημέρες η ΕΕΤΑΑ με δημόσια πρόσκληση της θα ορίσει τις ημερομηνίες έναρξης του προγράμματος, που αφορά στη δωρεάν φιλοξενία περίπου 160.000 παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Στο πρόγραμμα «Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ» θα συμμετάσχουν φέτος 15.000 παιδιά μητέρων που εργάζονται στο Δημόσιο και τα εισοδηματικά κριτήρια θα αυξηθούν κατά 3.000 ευρώ.
Χωρίς κανένα δικαιολογητικό, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και με την χρήση των κωδικών TAXIS θα μπορούν οι γονείς να μπαίνουν στο eetaa.gr ή στο paidikoi.eetaa.gr, προκειμένου υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τα vouchers για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2020-2021.
Επίσης, μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και η δημόσια πρόσκληση, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τις μητέρες του ιδιωτικού τομέα και καθώς και για τις μητέρες του Δημοσίου τομέα που θα λάβουν επιταγή ύψους 180 ευρώ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουνίου 2020