Εκατό χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ τη χρονιά 2023-2024;
Εκατό χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ τη χρονιά 2023-2024;
Τον αποκλεισμό περίπου 100.000 παιδιών από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) της χώρας, τη σχολική χρονιά 2023-2024, την απώλεια έως του ¼ των θέσεων εργασίας στους συγκεκριμένους παιδαγωγικούς χώρους και, κατ’ επέκταση, τον «αφανισμό» των εν λόγω δομών, καταγγέλλουν με «κραυγή αγωνίας» οι εργαζόμενοί τους.
Λίγο πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει κατά 15 εκατ. ευρώ τους πόρους για τη χορήγηση voucher (επιταγές εισόδου) σε παιδιά που θέλουν να φοιτήσουν στις δομές, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ), επικαλούμενος ενημέρωση από υπηρεσιακά στελέχη.
Καθώς κάθε voucher αντιστοιχεί σε 1.330 ευρώ, η μείωση του συνολικού προϋπολογισμού κατά 15 εκατ. ευρώ, ισοδυναμεί με 11.300 λιγότερα vouchers, μέγεθος που θα προστεθεί «στα 84.000 παιδιά που έμειναν εκτός ΚΔΑΠ το 2022-2023, ενώ πληρούσαν τα κριτήρια», σύμφωνα με τον Σύλλογο.
Όπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΠΑΣΕ-ΚΔΑΠ, Αντ. Διαμαντής, για τη φοίτηση παιδιών στα ΚΔΑΠ την ερχόμενη σχολική χρονιά, οι πόροι που προτίθενται να διαθέσουν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης θα πέσουν στα περίπου 51 εκατ. ευρώ, από 66 εκατ. ευρώ φέτος. «Μας διεμήνυσαν ότι αυτό αποτελεί “πολιτική απόφαση”», περιγράφει, εξηγώντας πως στην προς έκδοση Κοινή Υπουργική Απόφαση θα δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στα ΚΔΑΠ για παιδιά ΑμεΑ, εις βάρος όμως των δημοτικών ΚΔΑΠ. Καθώς οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ μισθοδοτούνται μέσω των vouchers, η μείωση του αριθμού των επιταγών εισόδου θα έχει επιπτώσεις στις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
«Ένας δήμαρχος ή θα αναγκαστεί να κλείσει το ΚΔΑΠ ή θα μειώσει το ωράριο απασχόλησης ή πιθανόν να απολύσει κάποιους εργαζόμενους, επικαλούμενος τη μειωμένη χρηματοδότηση», τονίζει ο κ. Διαμαντής, σύμφωνα με τον οποίο, με μια πρόχειρη εκτίμηση απειλούνται την ερχόμενη χρονιά έως 500 από τις συνολικά 2.000 θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για εργαζόμενους που απασχολούνται με ανανεούμενες συμβάσεις -έως και για 15-20 χρόνια ανά περιπτώσεις- και ουδέποτε κατοχύρωσαν εργασιακά δικαιώματα. Ήδη, την τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με τον κ. Διαμαντή, «κάποιες δομές έκλεισαν, ενώ μεγάλα δημοτικά ΚΔΑΠ μείωσαν τον χρόνο εργασίας, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης». Το παραπάνω σκηνικό είναι σαφές ότι λειτουργεί ευνοϊκά για ιδιωτικές δομές που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα της παιδικής φροντίδας.
Οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ τονίζουν την ανάγκη να δοθούν οι απαιτούμενοι πόροι και καλούν την ΚΕΔΕ «να καταγγείλει την κυβέρνηση γι’ αυτή την ύπουλη προσπάθεια διάλυσης των κοινωνικών δομών». Πάγιο αίτημα του κλάδου αποτελεί η μετάβαση των ΚΔΑΠ στους δήμους, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία. «Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες», υπογραμμίζει ο κ. Διαμαντής.
https://www.efsyn.gr/ellada/ekpaideysi/389541_ekato-hiliades-paidia-ektos-kdap-ti-hronia-2023-2024