Κατατεθείσα Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρα

 


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσαν 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρας, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των ΑμεΑ είναι κέντρα απασχόλησης που λειτουργούν με σκοπό την απασχόληση με δημιουργικό και παιδαγωγικό τρόπο παιδιά και παιδιά με αναπηρίες και παρέχουν υψηλές και εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής στην ερώτηση του: «Τα ΚΔΑΠ όπως και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ υπάγονται στους κατά τόπους δήμους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο σε υποδομές και λειτουργικά έξοδα όσο και σε προσωπικό. τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με τις πληρωμές του προσωπικού τους. Οι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που φτάνουν ακόμα και τα 20 χρόνια ανανεώσεων και πολλές φορές υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Επιπλέον ενώ μέχρι πρόσφατα είχαν νομική υπόσταση ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τώρα θα μεταφερθούν σε διευθύνσεις των δήμων με ότι αυτό συνεπάγεται».

Συγκεκριμένα στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ Αγρινίου υπάρχουν ελλείψεις σε ψυχολόγους και σε εργοθεραπευτές καθώς και σε αναλώσιμα είδη και σε όχημα μετακίνησης για τα ΑμεΑ.

Στην συνέχεια ο βουλευτής τονίζει: «Τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι δομές που καλύπτουν χιλιάδες παιδιά και εργαζόμενους και είναι καίριας σημασίας η αδιάλειπτη και καλά οργανωμένη λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απαραίτητο να υπάρξουν τρόποι μονιμοποίησης τους».

Στο πλαίσιο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν θα προχωρήσουν άμεσα στην αύξηση της χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, στην μονιμοποίηση των εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ και στην έγκαιρη πληρωμή τους και εάν θα προχωρήσουν άμεσα στην αύξηση των επωφελούμενων από τα εν λόγω προγράμματα ούτως ώστε να μην μένει κανένα παιδί εκτός δομών.


Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργoύς
Εσωτερικών
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Σε απόγνωση παιδιά, γονείς και εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ ΑμεΑ

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά και για Άτομα με Αναπηρία είναι χώροι με μεγάλη κοινωνική προσφορά σε παιδιά και σε παιδιά με Αναπηρία αλλά και στους γονείς τους, αφού εξειδικευμένο προσωπικό απασχολεί παιδαγωγικά και δημιουργικά άτομα με αναπηρίες και δημιουργεί συνθήκες ασφαλούς συνύπαρξης με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.

Τα ΚΔΑΠ όπως και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ υπάγονται στους κατά τόπους δήμους και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο σε υποδομές και λειτουργικά έξοδα όσο και σε προσωπικό.

Συγκεκριμένα, το ΚΔΑΠ ΑμεΑ Αγρινίου έχει ελλείψεις σε ψυχολόγο και σε εργοθεραπευτή, ελλείψεις σε αναλώσιμα καθώς και σε όχημα για τις μετακινήσεις των ΑμεΑ.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι δομές του υπόλοιπου Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Εκτός όλων των άλλων προβλημάτων, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ, αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα με τις πληρωμές του προσωπικού τους. Οι εργαζόμενοι είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που φτάνουν ακόμα και τα 20 χρόνια ανανεώσεων και πολλές φορές υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές τους. Επιπλέον, ενώ μέχρι πρόσφατα είχαν νομική υπόσταση ως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου τώρα θα μεταφερθούν σε διευθύνσεις των δήμων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ είναι δομές που καλύπτουν χιλιάδες παιδιά και εργαζόμενους και είναι καίριας σημασίας η αδιάλειπτη και καλά οργανωμένη λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απαραίτητο να υπάρξουν τρόποι μονιμοποίησης τους.

Η στήριξη των παιδιών με Αναπηρία είναι βασικό συστατικό σε μια πολιτεία που θέλει να ορίζεται ως ισότιμη προς τις κοινωνικές της παροχές. Για να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά και τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ χρειάζεται γενναία χρηματοδότηση και μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό ούτως ώστε να μπορούν να καλυφθούν και τα χιλιάδες παιδιά που μένουν κάθε χρόνο εκτός δομών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Θα προχωρήσουν άμεσα στην αύξηση της χρηματοδότησης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ;
2) Θα προχωρήσουν άμεσα στην μονιμοποίηση των εργαζόμενων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ και στην έγκαιρη πληρωμή τους;
3) Θα προχωρήσουν άμεσα στην αύξηση των επωφελούμενων από τα εν λόγω προγράμματα ούτως ώστε να μην μένει κανένα παιδί εκτός δομών;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Ακρίτα Έλενα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ράνια

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κώστας

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού

Σαρακιώτης Ιωάννης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γιώργος

https://www.syriza.gr

Κατατεθείσα Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρα Κατατεθείσα Ερώτηση 21 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρα Reviewed by ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. on Ιανουαρίου 23, 2024 Rating: 5
Από το Blogger.