ΠΑΣΕΚΔΑΠ : ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

 

Ο  Πασεκδάπ  πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ ότι  Δήμος της  Κρήτης  προχωρεί στο να συμπεριλάβει   γονείς –εθελόντριες !!!  ως απασχολούμενες  σε Βρεφονηπιακούς σταθμούς  της  πόλης .

Κι όλα αυτά λόγω μη έγκαιρης πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού  με δική του ευθύνη.Το γεγονός αυτό αφ’ ενός είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν  υπεράριθμα τμήματα παιδιών αφ ετέρου να «φορτωθεί» ο Δήμος  πρόστιμο 18.000  ευρώ  για την μη τήρηση της αναλογίας  παιδιών/εκπαιδευτών.

Και  αντί ο Δήμος να βγεί να αναλάβει τις ευθύνες του  γι’αυτή την απίστευτη   ταλαιπωρία,παιδιών   γονιών,αλλά και εργαζομένων,   για την λειτουργία αυτών των ευαίσθητων κοινωνικών  δομών, αποφασίζει να «λύσει» το πρόβλημα  καθιερώνοντας  ουσιαστικά τον εργασιακό εθελοντισμό .Και μάλιστα σε μόνιμη   βάση μιας και «γνωρίζει» πως υπάρχει (όπως δηλώνει)κοινοτικό νομικό πλαίσιο που το επιτρέπει και είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε αρκετές άλλες χώρες.

Το  δημοσίευμα μας πληροφορεί μάλιστα ότι: "Την πρόταση αυτή μάλιστα την στέλνει(ο Δήμος) και στην ΕΕΤΑΑ με στόχο να φανεί πως γίνονται ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μην πληρωθούν τα πρόστιμα ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για προκήρυξη νέων θέσεων, πρόκειται όμως για διαδικασία που είναι βέβαιο πως θα καθυστερήσει αρκετά, αφού ακόμα και ο προϋπολογισμός του Δήμου που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης».

Με αφορμή το παραπάνω απαράδεκτο γεγονός που  θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων εργασίας  καταλαβαίνουμε ότι ίσως να υπάρξουν και άλλοι Δήμοι  που σε παρόμοια  κατάσταση ίσως   επιστρατεύσουν ωφελούμενες μητέρες ως εθελόντριες  για να λειτουργήσουν τις ήδη υποστελεχωμένες τους  δομές. Και μάλιστα θεωρώντας το «ως λύση»,  χωρίς να  ενδιαφέρονται  για την ανεργία που θα προκαλέσουν στους εργαζόμενους/ες που έχουν ήδη επισφαλείς θέσεις εργασίας. Δηλαδή αντί να πρωτοστατήσουν  στη σταθεροποίηση της δουλειά των, άρα και των δομών, θα προτιμήσου να εντάξουν μέσα σε  αυτές αμφιβόλου ποιότητας άτομα για να  τις λειτουργήσουν,χωρίς καμμία παιδαγωγική η υγειονομική επάρκεια που θα έρχονται καθημερινά σε  επαφή με μικρά παιδιά βάζοντας σε  κίνδυνο και  την ασφάλειά τους χωρίς καμμία  νομική ευθύνη γι’αυτό.

Ο Πασεκδάπ  μιας και οι εργαζόμενοι -  μέλη του στις δομές  Κδάπ και Κδάπ Μεα των Δήμων  είναι στο ίδιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Παιδικής Προστασίας» όπως και οι εργαζόμενοι/ες  στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς δηλώνει την  αντίθεσή του  σε κάθε μορφή  εθελοντισμού που απειλεί η ακυρώνει θέσεις εργασίας και μάλιστα λόγω της διοικητικής ανεπάρκειας φορέων που δέν εννοούν  ότι  αυτές οι σημαντικές κοινωνικές δομές πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με  τον νόμο και τις διατάξεις οι  οποίες  εξασφαλίζουν  ποιοτικές  δωρεάν υπηρεσίες στα παιδιά και στις ωφελούμενες μητέρες,τις οποίες καλεί να επαγρυπνούν και να μην επιτρέψουν να διαμορφωθούν τέτοιες καταστάσεις.

Προειδοποιεί  όσους Δήμους θελήσουν  να μπούν σε αυτό το γαιτανάκι ότι θα  βρούν το σύνολο όλων των εργαζομένων απέναντί τους.

Τέλος με  αφορμή  και τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις  για τον  τερματισμό  του πολέμου  στην Παλαιστίνη που έχει στοιχίσει την ζωή  σε πάνω από 12.000 παιδιά καλεί τα μέλη του  αλλά και όλους τους  ωφελούμενους γονείς να πάρουν μέρος  σε  αυτές  για να σταματήσει επιτέλους ο αφανισμός αμάχων και να δικαιωθεί ο πολυετής αγώνας των Παλαιστινίων για ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο κράτος.

ΠΑΣΕΚΔΑΠ : ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΑΣΕΚΔΑΠ : ΟΧΙ  ΣΤΟΝ  ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ  ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ Reviewed by ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. on Ιανουαρίου 25, 2024 Rating: 5
Από το Blogger.