ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από νωρίς μέσα στο καλοκαίρι, έφεραν επανειλημμένα για συζήτηση το θέμα της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το ίδιο έκαναν και στο σημερινό ΔΣ του Δ. Ηρακλείου.
Υπενθύμισαν ότι στη συζήτηση που προκάλεσαν στο ΔΣ στις 1-8-2016, προειδοποίησαν για το σοβαρό ενδεχόμενο, χιλιάδες παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών να μείνουν εκτός οποιασδήποτε δομής. Τόνισαν ότι παρ’ όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για «κοινωνικά δίκαιες αλλαγές» σχετικά με το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής»- που αφορά τη χρηματοδότηση β/ν σταθμών, των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ-  στην πραγματικότητα, νέα βάσανα έρχονται για τα νέα ζευγάρια και στο Δήμο μας. Σε αναλυτική εισήγηση που έκαναν για το θέμα υπογράμμισαν ότι σε καμία περίπτωση το πρόγραμμα αυτό και οι ίδιοι πόροι του Δήμου Ηρακλείου δεν εξασφαλίζουν το πάγιο αίτημα σωματείων και φορέων για προσχολική αγωγή για όλα τα βρέφη και νήπια του Δήμου, τα οποία σύμφωνα με τις γεννήσεις της τελευταίας 5ετίας ανέρχονται περίπου σε 20.000! Ακόμα και από τις αιτήσεις που έγιναν φέτος, είτε στο Δήμο είτε μέσω ΕΣΠΑ, μεγάλος αριθμός βρεφών και νηπίων μένουν εκτός οποιασδήποτε δομής, όπως ακριβώς έγινε και πέρυσι.  
Ειδικά στο ΕΣΠΑ, μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με το κουπόνι (voucher) που φέτος δόθηκε απευθείας στους δικαιούχους-γονείς, με το πρόσχημα ότι έτσι θα διαλέξουν οι ίδιοι την δομή (δημοτική ή ιδιωτική). Στην πράξη φάνηκε ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και μεγάλοι χαμένοι οι γονείς. Ακόμα και όσοι κατάφεραν να πάρουν το πολυπόθητο κουπόνι έμειναν μόνο με τη χαρά. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες γονέων για ωμό εκβιασμό από ιδιωτικούς β/ν σταθμούς να πληρώσουν έξτρα παροχές (που δεν καλύπτονται από το ΕΣΠΑ) ώστε να μπορέσουν να κλείσουν μια θέση. Έτσι οι γονείς σύντομα είδαν ότι οι θέσεις στους ιδιωτικούς β/ν σταθμούς είχαν «καπαρωθεί» από πριν, ενώ οι θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς είναι ελάχιστες. Μόλις 100 βρέφη και 777 νήπια μπορεί να απορροφήσει ο Δήμος Ηρακλείου με κουπόνι του ΕΣΠΑ!
Ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούμασταν σε αυτές τις τραγικές καταστάσεις, μιας και η φετινή χρηματοδότηση για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» είναι μειωμένη κατά 5% επιπλέον της αντίστοιχης περσινής επίσης κατά 5% (δηλαδή 10% μέσα σε δύο χρόνια) πράγμα που οδήγησε στο να δοθούν μόλις 84.800 κουπόνια σε σύνολο 132.859 αιτήσεων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αίτηση μπορούσαν να κάνουν αυτοί που είχαν πολύ χαμηλό εισόδημα. Έτσι έμειναν εκτός 48.059 βρέφη και νήπια ενώ τα 36.769 από αυτά πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις!!
Επίσης καταργήθηκε ο περιορισμός που ίσχυε, σύμφωνα με τον οποίο μια δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος. Έτσι αποκλείονται παιδιά λαϊκών οικογενειών ή παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και δεν θα καταφέρουν να μπουν σε κάποιον παιδικό σταθμό. 
Μπροστά σε όλα αυτά, τα οποία επανειλημμένα οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είχαν καταγγείλει και προειδοποιήσει, η Δημοτική Αρχή έκανε τα στραβά μάτια. Μετά από πολλές πιέσεις, έφερε για συζήτηση το θέμα την 1-8-2016 εκτός ημερήσιας διάταξης και δεν επέτρεψε να παρθεί καμία απόφαση. Εκεί μάλιστα τόσο ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ (που διαχειρίζεται τα ΚΔΑΠ), στήριξαν την κυβέρνηση και υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει καμία μείωση αλλά και αύξηση (!!) στη χρηματοδότηση του προγράμματος και ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή αρνήθηκε να στηρίξει την επιστολή-ψήφισμα προς την κυβέρνηση και την ΚΕΔΕ (επισυνάπτεται) που κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τότε, με την αιτιολογία ότι θα ετοιμάσουν δικό τους, που φυσικά δεν έγινε ποτέ! Στην σημερινή (29/8/2016) συνεδρίαση του ΔΣ επαναφέραμε το ψήφισμα που καταθέσαμε την 1/8/2016 παίρνοντας υπ’ όψη και τα νέα δεδομένα. 
Η Δημοτική Αρχή έχει μεγάλη ευθύνη. Κυρίως γιατί στηρίζει την διαχείριση της φτώχειας που κάνει η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας από εκεί που άφησαν οι προηγούμενες, ώστε ο φτωχός να πληρώνει για τον φτωχότερο. Έχει ευθύνη γιατί πανηγυρίζει για τα επιμέρους με αποτέλεσμα να χάνεται σκόπιμα η ουσία: ότι και φέτος χιλιάδες βρέφη και νήπια μένουν εκτός των β/ν σταθμών στο Δήμο Ηρακλείου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ΚΚΕ, με κάθε τρόπο μέσα και έξω από τη Βουλή, τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, καταθέτουμε τις προτάσεις μας που αποτελούν πάγια αιτήματα σωματείων και φορέων. Θεωρούμε δεδομένο ότι η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων των παιδιών και βρεφών για τη σωστή ψυχοσωματική τους εξέλιξη. Τα κάθε είδους προγράμματα (τύπου ΕΣΠΑ κ.ά.) εκτός από το ότι έχουν ημερομηνία λήξης, είναι και επισφαλή, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να επεμβαίνει ο «κόφτης» στην όποια χρηματοδότηση για τις κοινωνικές δομές. Εδώ και τώρα απαιτούμε: 
Δημόσιους και δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά.
Με άμεσα μέτρα να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ, ώστε το Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν κανονικά και να καλύψουν ΟΛΕΣ τις ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους. Να καταργηθούν τα τροφεία.
Να διασφαλιστεί η ανανέωση όλων των συμβάσεων του προσωπικού των δομών και του προγράμματος και να ξεκινήσει επιτέλους η μονιμοποίησή τους. Ο Δήμος Ηράκλειου να αποσύρει τώρα την έφεση για τους 34 εργαζόμενους. 

Καλούμε τους εργαζόμενους και τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφθεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στη φροντίδα και την αγωγή, τόσο στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όσο και στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. 



ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Δ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Kύριοι,
Το Πρόγραμμα "Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής", που για χρόνια έρχονταν να ενισχύσει την λειψή από το κράτος χρηματοδότηση των δημοτικών βρεφικών και παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ, αλλάζει ως προς τη μορφή του και μειώνεται παραπέρα η χρηματοδότησή του. Καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης 5% σε σχέση με πέρσι, μείωση που προστίθεται σε αντίστοιχη της περσινής χρονιάς, με αποτέλεσμα μόνο στα δυο τελευταία χρόνια να έχουμε 10% μείωση στη χρηματοδότηση του προγράμματος.
Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη λιγότερα παιδιά και οικογένειες να μπορούν να βρουν μια θέση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ. Πρόβλημα που μεγεθύνεται αφού όλοι γνωρίζουμε ότι σταθερά μειώνονται οι ΚΑΠ ως προς τη λειτουργία αυτών των δομών από τότε που πέρασαν στην ευθύνη των δήμων.
Όμως πιο επικίνδυνη θεωρούμε την αλλαγή που επέρχεται στο χαρακτήρα και τη μορφή του προγράμματος. Για πρώτη φορά η χρηματοδότηση (voucher) θα πηγαίνει στον ωφελούμενο και όχι στη δομή (δημόσια ή ιδιωτική) όπως γίνονταν μέχρι σήμερα και που ως διαδικασία διασφάλιζε το να στηρίζονται κύρια οι δημόσιες - δημοτικές δομές.
Έτσι που εξελίσσονται τα πράγματα, οι δομές των παιδικών σταθμών και των ΚΔΑΠ στους δήμους, μέχρι και τον Οκτώβρη, όπως η πείρα δείχνει, δεν θα ξέρουμε αν θα μπορέσουν να ανοίξουν. Μέχρι τότε οι δήμοι δεν θα γνωρίζουν ποιοι από τους ωφελουμένους θα επιλέξουν τις δημοτικές δομές, πόσα παιδιά θα υποδεχτούν, ποιο θα είναι το ύψος της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα που θα λάβουν ώστε να σχεδιάσουν τους εργαζόμενους που χρειάζονται και μπορούν να ανανεώσουν και τις συμβάσεις τους!
Συνολικά οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και η λειτουργία τους θα βρεθεί στον αέρα! Οι δε εργαζόμενοι που σήμερα απασχολούνται στο πρόγραμμα και που οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν κάθε χρόνο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο και της απόλυσης!
Κύριοι, αν το σύστημα αυτό επιτραπεί να επικρατήσει θα σημάνει ραγδαία ανατροπή στην υφισταμένη κατάσταση και λειτουργία των συγκεκριμένων δομών στους δήμους και θα κρίνει συνολικά και το χαρακτήρα και την επιβίωσή τους. Γιατί όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι χωρίς δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων του προσωπικού που είναι συνδεδεμένο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι παιδικοί σταθμοί αδυνατούν συνολικά να λειτουργήσουν. Γιατί είναι σε όλους γνωστό, δημοτικές αρχές και κυβέρνηση, ότι το μόνιμο προσωπικό στις συγκεκριμένες δομές είναι πια ελάχιστο και γιατί με βάση τις διαδοχικές κυβερνητικές αποφάσεις και τη λειψή χρηματοδότησης τους για χρόνια, δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις!
Γιατί όλοι επίσης γνωρίζουμε ότι η ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού συναρτάται αποφασιστικά με την ανάγκη του μόνιμου προσωπικού. Μια ανάγκη που καλύπτεται μερικά και πλημμελώς από τη δυνατότητα που έδινε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως προς την ανανέωση των συμβάσεων!
Κατανοούμε την ικανοποίηση που εξέφρασαν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών δομών για την αλλαγή του συγκεκριμένου προγράμματος. Αν η κυβέρνηση επιμείνει, τους ενισχύει και μάλιστα απέναντι στις αντίστοιχες δημοτικές δομές που αποδυναμώνει παραπέρα τη λειτουργία και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα τους!
Μας αφήνει έκπληκτους η στάση της ΚΕΔΕ και του πρόεδρου της!
Η ικανοποίηση των παραγόντων της ΚΕΔΕ με το επιχείρημα ότι ο υπουργός δέχτηκε το αίτημα να εντάσσεται το σύνολο των θέσεων που διαθέτουν οι δημοτικές δομές στο πρόγραμμα μας ξεπερνά!
Αλήθεια, δεν γνωρίζει η ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι μια τέτοια "παραχώρηση" με βάση τα δεδομένα και τη μορφή του προγράμματος σημαίνει ότι πολλά από τα παιδιά που σήμερα υποδέχονται οι δημοτικοί σταθμοί, εκτός του προγράμματος, θα εκδιωχτούν;! Δεν γνωρίζει ότι αν επικρατήσει η λογική της κυβέρνησης, θα ξεθεμελιωθεί και η λειτουργία και ο χαρακτήρας τους σαν παιδαγωγικές δομές; Δεν κατανοούν ότι οι παιδικοί σταθμοί θα μετατραπούν σε parking βρεφών και νηπίων που θα κυνηγάνε κάθε χρόνο, ως ευκαιρία, κάποιες ελάχιστες από τις πιο τσακισμένες οικογένειες;!
Το γνωρίζουμε.Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ ήρθε για να αποδομήσει μακροπρόθεσμα τις κοινωνικές δομές για παιδί και οικογένεια, να ελαχιστοποιήσει τη χρηματοδότησή τους από το κράτος, να σηκώσει το βάρος μόνη της η οικογένεια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δίνει το τελικό χτύπημα! Εφαρμόζει ό,τι δεν τόλμησαν οι προηγούμενες!
Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη υλοποίηση του προγράμματος.
Να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και η χρηματοδότηση των βρεφικών παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ στους δήμους. Για να μπορέσουν να ανοίξουν το Σεπτέμβρη και να καλύψουν τις διευρυμένες σήμερα ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.
Να διασφαλίσει ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του απασχολουμένου προσωπικού στις δομές και στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει επιτέλους τη μονιμοποίησή τους.
Καλούμε την ΚΕΔΕ, έστω και την τελευταία στιγμή, να απορρίψει την αντιδραστική ανατροπή που φέρνει η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα!
Τους εργαζόμενους και τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφτεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα του παιδιού στη φροντίδα και την αγωγή.



ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ Reviewed by G.Anesto on Αυγούστου 30, 2016 Rating: 5
Από το Blogger.