ΠΑΣΕΚΔΑΠ :ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ -15/02/2024

                                       


Το  ΔΣ του  Πασεκδάπ μετά απο πολύμηνη προσπάθεια για να συναντήσει  την Υπουργό  Κα Σοφία

  Ζαχαράκη στο Υπουργείο Κοινωνικής  Συνοχής και Οικογένειας και να της εκθέσει τα προβλήματα

 του κλάδου μας, έλαβε πρόσκληση  εκ μέρους της Γενικής Γραμματέως Δημογραφικής και

 Στεγαστικής Πολιτικής κυρίας Μαρίνας Στέφου, σε μια δια ζώσης συνάντηση με παρουσία και άλλων φορέων, προκειμένου να συζητηθούν  εκεί : 

1. επιμέρους και εκκρεμή ζητήματα για τη χρονιά 2023-2024 εάν υπάρχουν και κυρίως

2. τον σχεδιασμό  για τη νέα χρονιά 2024-2025

που αφορούν στο πρόγραμμα voucher "Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης".

Στην συνάντηση εκτός απο τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Αντώνη Διαμαντή και τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιάννη Παπαχατζή πήραν μέρος:

-Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής κα Μαρίνα Στέφου

-Υπάλληλοι  από το ΥΠΕΣ

- Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  ΕΕΤΑΑ Κος Σπυρίδων Σπύρος με τους συμβούλους  Κο Γεωργίου και Κα Ρουσοπούλου 

-Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ)

-Εκπρόσωποι από 3 Ιδιωτικούς Συλλόγους Κδάπ και Κδάπ Μέα

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική  και όλοι οι παρευρισκόμενοι  φορείς εξέθεσαν τους προβληματισμούς  των.

Ο Πασεκδάπ μέσω των εκπροσώπων του παρουσίασε  τις Γενικές του θέσεις,τα επιμέρους εκκρεμή ζητήματα για τη χρονιά 2023-2024 αλλά και τις αναλυτικές του  προτάσεις   που ήδη είχε εκπονήσει σχετικά με  τον σχεδιασμός  Δράσης για τη νέα χρονιά 2024-2025 και ήταν ο μόνος φορέας ο οποίος τις παρέδωσε στην Γενική Γραμματέα, στο τέλος της συνάντησης και γραπτώς

Η Γενική Γραμματέας Κα Στέφου άκουσε όλους τους φορείς ,αντάλλαξε τις απόψεις της μαζί τους  και  δήλωσε ότι θα συγκαλέσει παρόμοια συνάντηση πολύ  γρήγορα  για περαιτέρω συζήτηση.Ο Πασεκδάπ ήδη ζήτησε και κατ'ιδίαν συνάντηση μαζί της με παρουσία εκπροσώπων και της ΚΕΔΕ  για διεξοδικότερη συζήτηση των εργασιακών προβλημάτων  μαζί της,ενώ παράλληλα προσπαθεί να συναντήσει και τον Υπουργό Εσωτερικών Κο Θεόδωρο Λιβάνιο.

Σας  παραθέτουμε  την Εισαγωγική Τοποθέτηση  του Συλλόγου μας όπως παρουσιάστηκε στην συνάντηση από τον Πρόεδρο του Πασεκδάπ Αντώνη Διαμαντή  ,ενώ οι αναλυτικές προτάσεις για τον σχεδιασμό  Δράσης για τη νέα χρονιά 2024-2025,παρουσιάστηκαν από τον Αναπληρωτή Γραμματέα Γιάννη Παπαχατζή.


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  του  ΠΑΣΕΚΔΑΠ

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των Δήμων έχει εδώ και χρόνια τοποθετηθεί και στοιχειοθετημένα επιχειρηματολογήσει κατά του ισχύοντος συστήματος χρηματοδότησης και κατ’ επέκταση λειτουργίας των Δομών (σύστημα voucher), καθώς αποτελεί ένα κοστοβόρο, ανισομερές στην κατανομή του, μη αποτελεσματικό και περίπλοκο σύστημα χρηματοδότησης το οποίο οδηγεί σε άδικους αποκλεισμούς δεκάδων χιλιάδων δικαιούχων οικογενειών-παιδιών πανελλαδικά, οδηγεί σε μείωση των πόρων για τους Δήμους ώστε να λειτουργήσουν με επάρκεια τις Δομές, οδηγεί σε συνεχή διόγκωση του κόστους του προγράμματος και των απαιτούμενων πόρων και γενικά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα καλείται να λύσει.

Η εναλλακτική μας πρόταση, η οποία έχει υιοθετηθεί επισήμως και από την ΚΕΔΕ με ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού της Συμβουλίου και των τακτικών της Συνεδρίων, είναι να περάσουμε πλέον σε ένα σύστημα χρηματοδότησης των δημοτικών Δομών βάσει του προϋπολογισμένου και ακριβούς λειτουργικού κόστους κάθε Δομής, ώστε κάθε Δήμος να λαμβάνει από το Κεντρικό Κράτος τόσα χρήματα όσα χρειάζεται για να λειτουργεί με επάρκεια τις Δομές του, ούτε λιγότερα, ούτε βεβαίως και περισσότερα. Έχοντας λοιπόν οι Δήμοι εξασφαλισμένη την οικονομική βιωσιμότητα των Δομών τους, θα μπορούν να εξυπηρετούν, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, δεκάδες χιλιάδες περισσότερα παιδιά διαθέτοντας στις δικαιούχους οικογένειες το ΣΥΝΟΛΟ των διαθέσιμων θέσεων κάθε Δομής, με αξιολογικά κριτήρια (μοριοδότηση κλπ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΔΕ, της ΕΕΤΑΑ και του ΠΑΣΕΚΔΑΠ οι απαιτούμενοι πόροι για την εφαρμογή αυτού του συστήματος θα ήταν πολύ λιγότεροι συγκριτικά με αυτούς που απαιτούνται αυτή τη στιγμή μέσω του συστήματος των voucher.

Μία πολύ απλή απόδειξη της εγκυρότητας των παραπάνω, αποτελεί το σημαντικότατο και ειδοποιός χαρακτηριστικό των δημοτικών κοινωνικών δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, που είναι το γεγονός ότι δεν αποτελούν κερδοσκοπικές οντότητες, αλλά δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες που απαιτούν μόνο τη διασφάλιση της λειτουργικής τους επάρκειας. Μία ακόμα απτή επιβεβαίωση και ουσιαστική αναγνώριση της ορθολογικότητας όσων χρόνια τώρα διεκδικούμε και τεκμηριωμένα προτείνουμε, αποτελούν και οι έκτακτες χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών τα σχολικά έτη 2020-2021, 2021-2022 και 2022-2023, οι οποίες στηρίχτηκαν ακριβώς πάνω σε αυτήν τη λογική και χρηματοδότησαν τους Δήμους για την κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας των εργαζομένων στα δημοτικά ΚΔΑΠ, ώστε να διατηρηθεί το προσωπικό στις θέσεις του, να παραμείνουν οι Δομές ανοιχτές και να δοθούν όλες οι διαθέσιμες θέσεις των δημοτικών ΚΔΑΠ σε παιδιά που αδικήθηκαν και δεν έλαβαν voucher ενώ βάσει κριτηρίων το δικαιούνταν. Το ΥΠΕΣ εφάρμοσε στην πράξη με τη μορφή μιας έκτακτης χρηματοδότησης το σύστημα που η ΚΕΔΕ κι εμείς προκρίνουμε τόσα χρόνια ως βέλτιστο και πλέον, απολύτως αναγκαίο. Χρηματοδότηση βάσει του πραγματικού λειτουργικού κόστους κάθε Δομής.

Δεν θα επεκταθούμε περισσότερο σε αυτό αφενός γιατί τα θέματα σήμερα περιορίζονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης και λειτουργίας και αφετέρου γιατί προτείνουμε - και θέλουμε την έμπρακτη συνδρομή σας σε αυτό – να προκαλέσετε το συντομότερο δυνατόν μία νέα διυπουργική σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της ΕΕΤΑΑ και του ΠΑΣΕΚΔΑΠ ώστε να συζητηθούν και να προταθούν μέτρα και παρεμβάσεις, όπως η παραπάνω, για τη σωτηρία των δημοτικών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, αλλά και την βελτιστοποίηση των παρεχόμενων από αυτά υπηρεσιών, καθώς και το εργασιακό ζήτημα του προσωπικού αυτών που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 20 χρόνια.

Κλείνοντας, αφού σας ευχαριστήσουμε για την πρόσκληση στη σημερινή σύσκεψη, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάτι που μας έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στο δημόσιο διάλογο σχετικά με το φλέγον ζήτημα για την πατρίδα μας, αυτό του δημογραφικού. Είναι αδιανόητο για εμάς που στήσαμε, στηρίξαμε, επανδρώσαμε, δώσαμε την ψυχή μας και τη νιότη μας στις Δομές αυτές, να μην ακούμε σαν ένα από τα πρώτα πρώτα μέτρα της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημογραφικού την στήριξη των δημοτικών ΚΔΑΠ. Μιλάμε για μία Δομή που εξυπηρετεί και υποδέχεται εδώ και 26 χρόνια όχι 2-3 γενιές/ηλικίες παιδιών όπως οι Παιδικοί και οι βρεφικοί αλλά 7 γενιές/ηλικίες. Εξυπηρετούμε κάθε οικογένεια για 7 ολόκληρα χρόνια, από όταν το παιδί είναι 5 μέχρι να πάει 12 χρονών. Πώς είναι δυνατόν να μην είναι στα πρώτα τρία μέτρα του σχεδιασμού σας η στήριξη και η ανάπτυξη των δημοτικών ΚΔΑΠ, την ίδια ώρα που το διευρυμένο ολοήμερο που τόσο διαφημίστηκε δεν έλαχε ζήτησης εκ μέρους των γονέων, την ίδια ώρα που πιλοτικά προγράμματα όπως οι «νταντάδες της γειτονιάς» δεν έτρεξαν σύμφωνα με τις προσδοκίες… Έχουμε μία Δομή διαμάντι, στήριγμα για κάθε οικογένεια για μεγάλο μέρος της ζωής κάθε παιδιού, μια Δομή «θησαυρό» καλλιτεχνικών, πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών, κοινωνικών παιδαγωγικών προγραμμάτων και δράσεων και την αφήνουμε να σβήνει χρόνο με τον χρόνο; Σας καταθέτουμε και παλαιότερη μελέτη του ΠΑΣΕΚΔΑΠ σχετικά με τα ΚΔΑΠ και το δημογραφικό, ώστε σκεπτόμενοι και τα παραπάνω να αναθεωρήσετε την θέση και την σπουδαιότητα που έχουν για εσάς τα ΚΔΑΠ κατατάσσοντάς τα στο ύψος και στην γραμμή κρούσης κατά του προβλήματος του δημογραφικού που τους αρμόζει και τους αξίζει. Και αυτό δεν σας το καταθέτουμε μόνο ως εργαζόμενοι, αλλά και ως νέοι γονείς. Ευχαριστούμε.

ΠΑΣΕΚΔΑΠ :ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ -15/02/2024 ΠΑΣΕΚΔΑΠ :ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ  ΣΤΟ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ -15/02/2024 Reviewed by ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π. on Φεβρουαρίου 18, 2024 Rating: 5
Από το Blogger.